Saturday, January 2, 2016

Οι δέκα πρώτες


Share/Bookmark
Ο πίνακας αυτός καθρεφτίζει μια βαθιά εξέλιξη των τελευταίων χρόνων. Το 2015 στο κλείσιμο των χρηματιστηρίων οι δέκα μεγαλύτερης αξίας εταιρείες στον κόσμο είναι αμερικάνικες. Ανάμεσα στις 50 πρώτες, 33 είναι αμερικάνικες. Στις 50, οι 14 είναι νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικού εμπορίου. 


Σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2008, οι Ευρωπαϊκές, Βραζιλιάνικες, Ρώσικες, έχασαν θέσεις στην κατάταξη και καμία από αυτές δεν έμεινε στις 10 πρώτες. Όμως πολύ λιγότερες από τις εταιρίες αυτών των χωρών είναι τεχνολογικές ή κινούνται στον χώρο της τεχνολογίας της πληροφορίας και της γνώσης. Οι πετρελαϊκές υποχώρησαν σημαντικά, καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται να αφήσει σταδιακά πίσω του την εποχή των ορυκτών καυσίμων και οι αγορές το διαισθάνονται, όπως (σε μικρότερο βαθμό) υποχώρησαν και οι παραδοσιακές βιομηχανίες. 

Είναι κάπως μια συντομογραφία της εξέλιξής μας τα τελευταία χρόνια ο πίνακας αυτός. Απολογίζει και εξηγεί επιτυχίες και αποτυχίες. Υστερήσεις και προκλήσεις στη νέα οικονομία, που το σημαντικότερο εμπόρευμα, το αγαθό που ρυθμίζει τις ροές όλων των άλλων εμπορευμάτων, είναι η πληροφορία, η διαχείριση και η ερμηνεία της. Η προστιθέμενη αξία, ο πλούτος προέρχονται όλο και παραπάνω από τη γνώση.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


πηγή πληροφοριών: El Pais http://economia.elpais.com/…/actuali…/1451681862_633046.html


No comments:

Post a Comment