Wednesday, January 20, 2016

Η εποχή του λίθου δεν τελείωσε γιατί τελείωσαν οι πέτρες


Share/Bookmark
Η επάνοδος στις αγορές του Ιρανικού πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη έχει μια παράπλευρη συνέπεια στον ανταγωνιστή και κατά τα άλλα σύμμαχο της Περσίας, τη Ρωσία. Η τιμή του αργού επιτάχυνε την πτωτική της πορεία. Και μαζί της το ρούβλι, που έφτασε νέα ρεκόρ υποτίμησης, μια και η Ρωσική οικονομία στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο πρωθυπουργός Dmitri Medvedev  αναγνώρισε τη Δευτέρα, μιλώντας για τον προϋπολογισμό, την ανάγκη νέων περικοπών που θα είναι τουλάχιστον 10% για το 2016 και θα περιλάβουν και τις στρατιωτικές δαπάνες. Στο τέλος της ημέρας η Κεντρική τράπεζα έθεσε τιμή στόχο για το ρώσικο νόμισμα τα 78,66 ρούβλια το δολάριο (85,62 ευρώ), τιμή που ξεπερνάει αυτή της υποτίμησης του 2008. Στις αρχές του 2014 το ευρώ ανταλλάσσονταν για 44 ρούβλια και το δολάριο για 33.

Οι Ρωσικές αρχές σχεδιάζουν επίσης νέους φόρους στις πετρελαϊκές εταιρείες (που έχουν όμως μειωμένα έσοδα) καθώς και την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών, στην απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης εσόδων, στερημένες από την πρόσβαση στις χρηματοικονομικές αγορές λόγω των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στις εταιρείες προς πώληση είναι τράπεζες όπως η Sberbank (το γιγαντιαίο Ρώσικο ταμιευτήριο) η VTB και η πετρελαϊκή Rosneft. Στην πλούσια περιοχή της Krasnodar, οι Ρωσικές αρχές αναγκάστηκαν να επαναφέρουν τις επιχορηγήσεις στις δημόσιες μεταφορές για τους συνταξιούχους που περιέκοψαν την 1η Ιανουαρίου, μετά από την πίεση εκατοντάδων συνταξιούχων που, με τη σειρά τους, έκοψαν τον δρόμο στο Sochi, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου περνάει μεγάλα διαστήματα ο Πρόεδρος Πούτιν.

Για το 2016 το υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει (σ.σ. μάλλον υπεραισιόδοξα) αντί για 0,8% ανάπτυξη, 0,7% ύφεση. Πληθωρισμό 8,5% αντί για 6,4%, ανεργία 6,3% αντί 5,8%, ενώ τα πραγματικά έσοδα των Ρώσων θα μειωθούν κατά 4% αντί για -0,7%. Η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,4% αντί για +0,6% και η κατανάλωση θα είναι - 2,5% αντί για + 0,4%, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Η οικονομική ελίτ συνδεδεμένη με το Κρεμλίνο είναι απογοητευμένη, όπως έγινε φανερό στο ετήσιο Forum Gaidar (κάτι παρόμοιο με το Davos), όπου ακούστηκαν φωνές συναγερμού και εκκλήσεις για αναζήτηση μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

Η πιο χαρακτηριστική τοποθέτηση ήταν αυτή του German Gref, πρώην υπουργού οικονομικής Ανάπτυξης και σήμερα προέδρου της Sberbank. Ο Gref θεωρεί πλέον τελειωμένη την «εποχή των υδρογονανθράκων» και τόνισε πως η Ρωσία έχασε την κούρσα για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και βρίσκεται στην πλευρά των «ηττημένων κρατών» που δεν κατόρθωσαν να προσαρμοσθούν στη σύγχρονη εποχή.

«Η εποχή του λίθου δεν τελείωσε γιατί τελείωσαν οι πέτρες, το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την εποχή των υδρογονανθράκων που επίσης τελείωσε», αποφάνθηκε αναφερόμενος στην αυγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα ο Gref αναφέρθηκε στην Κίνα, που στο τέλος του 2016 θα έχει συνολική παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών στο 150% αυτής της Ρωσίας και θα μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα κατά 45%.

Οι Τσιπραίοι, οι Λαφαζάνηδες, οι Φωτόπουλοι και λοιποί Σκουρλέτηδες τι λένε για όλα αυτά άραγε; Πού τρέχει ο λογισμός τους; Στα απέραντα πεδία επιφανειακής εξόρυξης λιγνίτη της Κοζάνης και της Φλώρινας που ξερνούν σκόνη, καρκίνο, πνευμονοπάθειες και διοξείδιο ή στα «πετρέλαια» του Αιγαίου; Ή μήπως ανατριχιάζουν συλλογιζόμενοι τα σιδερένια δέντρα (τα φωτοβολταϊκά!) όπως τα αποκαλεί ο υπέργηρος (αντιστασιακός στο μέλλον) βουλευτής τους; Ή ασχολούνται με το κυνήγι των ανεμόμυλων γιατί «διαταράσσουν το τοπίο» (μαζί με τον γυφτομπαρόκ Λαζόπουλο γιατί του «χαλάνε τη θέα» στο εξοχικό του στη Σέριφο - συγγνώμη από τους γύφτους);

Μάλλον (το πιο πιθανό) οι «σκέψεις» τους έχουν καρφωθεί σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα στην υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική κάτι κατεργάρηδων μεταλλωρύχων που εννοούν να εργαστούν για να εξάγουν πολύτιμα μέταλλα με διεθνή ζήτηση και, κυρίως, να μην τους ψηφίζουν.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, σκέφτονται κάτι άραγε, γενικώς; Ή είναι άτοπο το ρήμα;

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


πηγή πληροφοριών:



No comments:

Post a Comment