Tuesday, March 15, 2016

Πέρα από το ανθρώπινο


Share/Bookmark
Αυτό το δίποδο ανθρωποειδές, ονόματι Anders Behring Breivik, στέρησε τη ζωή πριν από πέντε χρόνια, το 2011, σε 77 νέους ανθρώπους στο κέντρο του Όσλο και σε μια ειρηνική κατασκήνωση στο νησάκι Utoeya.

Πυροβολούσε για να σκοτώσει σαν τα ζώα, έναν προς έναν, στο όνομα μιας διαταραγμένης ιδεολογίας του μίσους, όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες του, νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στη χειρότερη τρομοκρατική μαζική δολοφονία στην Ευρώπη μέχρι τότε μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια από τις ειρηνικότερες γωνιές της. Λίγα χρόνια αργότερα, όμοιοί του στον ίδιο σκοτεινό κόσμο του μίσους κατά του ανθρώπου ξεπέρασαν το φοβερό του επίτευγμα σκοτώνοντας πάνω από 100 άτομα στο Παρίσι. Εν συγκρίσει, οι δολοφόνοι της 17 Νοέμβρη είχαν σκοτώσει 24 ανθρώπους κατά την πολυετή δράση τους, όχι μέτριο σκορ θα έλεγε κανείς. Κοινή πηγή του κακού, το μίσος όλων τους απέναντι στην ανεκτικότητα, στο διαφορετικό, στον σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών του εκάστοτε άλλου και η διεκδίκηση της μοναδικής και απόλυτης αλήθειας, από φανατικούς ημιμαθείς και διαταραγμένα τέρατα.

Η Δημοκρατία της Νορβηγίας, εξαντλώντας τη μεγαλοψυχία της και επιδεικνύοντας την ισχύ της, δεν του στέρησε αυτό που ο ίδιος στέρησε σε τόσα νέα παιδιά, τη ζωή. Τον καταδίκασε σε 21 χρόνια φυλάκισης, στα οποία θα ζει σε ένα διαμέρισμα φυλακής ύψιστης ασφάλειας με τρία δωμάτια και υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Προσωπικά θεωρώ πως είναι ήδη πολύ γενναιόδωρο, αλλά αυτό προέβλεπε ο νόμος. Και ο νόμος δεν αλλάζει κατά περίπτωση. Θα ζει και θα σιτίζεται για την περίοδο αυτή με τα χρήματα των φορολογουμένων (δηλαδή και των συγγενών και των αγαπημένων των ανθρώπων των οποίων έκλεψε ή κατέστρεψε τη ζωή). Έχει δικαίωμα εξόδου μια φορά τη μέρα στο προαύλιο.

Εκεί εξαντλείται η μεγαλοψυχία της Δημοκρατίας και αρχίζει η αυτοπροστασία της. Του στέρησε τη δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε πλην των εντεταλμένων της φυλακής, των δικαστών, των νόμιμων εκπροσώπων του και δικηγόρων του, ώστε να μη διευκολύνει τη σύσταση ομάδων υποστηρικτών του ιδίου και των ιδεών του.

Ο άνθρωπος αυτός, που συνειδητά και εν ονόματι μιας ιδεολογίας που εκφράζει το βαθύ μίσος του έσπασε τους δεσμούς και αυτοεξορίστηκε από αυτή την κοινότητα που αποκαλούμε ανθρώπινο είδος, ζήτησε προχθές από το δικαστήριο την αλλαγή των όρων κράτησής του. Να του επιτραπεί να επικοινωνεί και να κάνει σπουδές, εν ονόματι εκείνων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που ο ίδιος με τον πιο ακραίο τρόπο καταπάτησε και εξακολουθεί να πολεμά. Οι δικηγόροι του θεωρούν πως μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο, εάν του το αρνηθεί η Νορβηγική δικαιοσύνη. 

Η προστασία των βασικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινης ύπαρξης πρέπει να είναι απόλυτη. Δεν επιτρέπεται η δημοκρατία να επιστρέφει ποτέ μίσος στο μίσος. Όμως δεν μπορεί να ζητήσει επίσης κανείς από τους συγγενείς των θυμάτων και τους Νορβηγούς φορολογούμενους να πληρώνουν ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των επικοινωνιών του, όπως και από τη δικαιοσύνη να αναλάβει για λογαριασμό των συνανθρώπων τους τον κίνδυνο δημιουργίας ενός παραδείγματος για παρανοϊκούς, με έναν άνθρωπο που δεν έχει για ένα και μόνο λεπτό ζητήσει συγγνώμη και μετανοήσει για τις πράξεις του, ενώ επιβεβαιώνει διαρκώς τη φοβερή δύναμη του μίσους που τον οδήγησε στη σφαγή.

Μια "λεπτομέρεια": το κτήνος, εισερχόμενο στον ειδικό χώρο του δικαστηρίου στη φυλακή του, αφού οι φύλακες του αφαίρεσαν τις χειροπέδες, ύψωσε το χέρι του σε έναν σιωπηλό ανατριχιαστικό ναζιστικό χαιρετισμό (βλ. συνημμένο video).

Ήταν σαν η χειρονομία ετούτη να συμπύκνωνε κάθε σταγόνα αίματος, κάθε στιγμή κακού της ανθρώπινης ιστορίας, όλες τις θρησκόληπτες και ιδεοληπτικές χειρονομίες του κόσμου από καταβολής του, όλο το κακό σε λίγα σιωπηλά δευτερόλεπτα.

Λοιπόν, όχι, δεν πιστεύω ότι έχει κανένα άλλο δικαίωμα ούτε αυτός ούτε κανένα άλλο από τα αμετανόητα κτήνη, οι Ξηροί, οι Μαζιώτηδες, οι κάθε αμετανόητοι μανιακοί δολοφόνοι, παρά μόνο εάν έμπρακτα αποδείξουν τη μεταμέλειά τους και υποσχεθούν να εργαστούν γι' αυτό, μαζί με τους συνανθρώπους τους που τόσο εμίσησαν. Αλλιώς δεν έχουν κανένα, μα κανένα απολύτως δικαίωμα, πέρα από αυτά που η πολιτισμένη ανθρωπότητα τους έδωσε ήδη, και θα πρέπει να την ευγνωμονούν γι' αυτό.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




Το video με τον ναζιστικό χαιρετισμό στο
 http://www.bbc.com/news/world-europe-35807961






No comments:

Post a Comment