Wednesday, April 13, 2016

Πώς είναι να ζεις με πληθωρισμό 2.000%


Share/Bookmark
«Στην Ελλάδα επέβαλαν ένα άγριο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Άγριο. Και ήρθε ένας γενναίος άνθρωπος. Ένας νέος άνθρωπος για να σώσει την ένδοξη ιστορία του ελληνικού λαού. Και να θέσει σε εφαρμογή με το στιλ του και τις ιδέες του ένα διαφορετικό μοντέλο», είχε πει ο Μαδούρο για τον Τσίπρα.

«Ένας άλλος κόσμος είναι δυνατόν να υπάρξει και για την Ευρώπη, όπως λέγαμε πριν από 16 χρόνια στη Λατινική Αμερική».

Και νάτος αυτός ο κόσμος.

Το κακό ΔΝΤ (που δεν έχει εμπλακεί στη Βενεζουέλα, βέβαια) καταγράφει φέτος 720% πληθωρισμό (που σημαίνει ότι οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν επί οκτώ. Η οικονομία μπήκε σε υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου. Για το 2017 η πρόβλεψη είναι 2.200% στο κλείσιμο και 4.600% δίνουν οι προβολές ως το 2021. Δηλαδή, λεφτά πιάνεις τώρα και σε μια ώρα αέρας γίνονται.

Πρακτικά, το νόμισμα της άλλοτε εύπορης χώρας κατέρρευσε, εξαφανίστηκε, περήφανα και κυρίαρχα, μαζί με την οικονομία της, όπως διάφοροι τσιπροβαρουφάκηδες ονειρεύονταν και για την Ελλάδα, μαζί με την παραγωγή της. Οι παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις πάγωσαν και απόμεινε μόνο έσοδο το πετρέλαιο στα κρατικά ταμεία, με τιμές μειωμένες στην παρούσα συγκυρία. 8% θα μειωθεί το ΑΕΠ φέτος.

«Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο στην Ελλάδα», είχε πει ο Μαδούρο στον Τσίπρα.

Όχι, Νικολάς! Οι Έλληνες δεν μασάμε! Δεν σκιαζόμαστε από τα νούμερα, δεν θα τρομοκρατηθούμε. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με το νόμισμά μας. Εθνική κυριαρχία και πάνω από όλα οι άνθρωποι, έστω και χωρίς φαΐ, χωρίς φάρμακα, χωρίς κωλόχαρτο και χωρίς μπιστολάκι. Θα χαλαρώσουμε και θα το διασκεδάσουμε στα μπουζούκια και στις εκκλησιές, μέχρι να μας πάρει και να μας σηκώσει.

Και σωστά του ευχήθηκες του φίλου σου, Νικολάς, παρά το ότι δεν είναι θρήσκος, όπως λες: «Αλέξη, στο όνομα του Δημιουργού που προστατεύει τη Βενεζουέλα, ζητώ από αυτόν τον Θεό να σε ευλογεί, να σε προστατεύει, να σε προσέχει. Εσένα και τον ελληνικό λαό. Αυτό ζήτησα. Αμήν, αμήν, αμήν».

Θα το χρειαστούμε.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment