Wednesday, April 20, 2016

Διανοίξτε, καταστρέψτε, τελειώσατε!


Share/Bookmark
Οικόπεδα Άρτια και Οικοδομήσιμα 4.700 τ.μ. & 4.030 τ.μ. 
στη θέση «Ακρωτήρι» 
πριν τον Μπούρο Καρύστου, 50 μέτρα από τη θάλασσα.
Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα στη μεταπολεμική Ελλάδα υπήρξε η εκτός σχεδιασμένου πολεοδομικού ιστού δόμηση. Οι οικισμοί απλώθηκαν σε δάση, πλαγιές, βουνά, παραλίες, έτσι, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Τσιμεντοποιώντας τα πάντα, με ψευτοπαραδοσιακές κατασκευές, καταστρέφοντας το τοπίο, απαιτώντας δημόσιες επενδύσεις για υποδομές σε διάσπαρτες κατοικίες, καταπατώντας, καίγοντας, λαδώνοντας, βιάζοντας, ξεπουλώντας την ελληνική γη. Στρέβλωσε την παραγωγή και την οικονομία, δημιουργώντας την αντίληψη πως μπορεί μια χώρα να ζήσει αιωνίως χτίζοντας και πουλώντας γη.

Η άγρια "αξιοποίηση" της γης υπήρξε ένα από τα κρυφά και αυτοκαταστροφικά έσοδα της οικονομίας για πολλά πολλά χρόνια. Αλλά μη βιώσιμα. Φτιάχτηκαν περιουσίες, το περιβάλλον όμως απαξιώθηκε και εντέλει η αξία του έπεσε, ενώ το οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτικό, εθνικό κόστος της ανεξέλεγκτης "αξιοποίησης" αποδεικνύεται πολύ ανώτερο από την απαραίτητη και χωροταξικά σχεδιασμένη επέκταση των οικισμών και ίδρυση νέων. Αντιθέτως, το κτηματολόγιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οι δασικοί χάρτες αναπροσαρμόζονται κατά το δοκούν με τροπολογίες και λίγο λάδι, όπως και οι χρήσεις γης.

Τρεις ήταν οι έννομες διαδικασίες για την καταστροφή αυτή (που τροφοδότησαν και όλες τις έκνομες):
1. Η κατοχύρωση αμφίβολων τίτλων ιδιοκτησίας, μέσω της χρησικτησίας ή κληρονομητηρίων σε τεράστιες εκτάσεις, που χρησίμευαν για βόσκηση ή για καλλιέργειες ακόμη και μεμονωμένων δένδρων, όπως η ελιά,
2. Η μοναδική στην Ευρώπη δυνατότητα κατασκευής κτισμάτων εκτός οικισμού σε μικρές εκτάσεις τεσσάρων στρεμμάτων
και
3. Η κατασκευή και διάνοιξη από κάθε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη δρόμων σε περιοχές που θα έπρεπε να παραμείνουν μη προσβάσιμες οδικά, παρά μόνο για ειδικούς λόγους (όπως αντιπυρική προστασία) με ειδικό και περιορισμένο κατ' αποκλειστικότητα οδικό δίκτυο, απρόσιτο στα άλλα οχήματα.

Από αυτούς τους δρόμους δημιουργήθηκαν αυθαίρετοι (ή νομιμοφανείς) οικισμοί και κτίσματα σε κάθε είδους προστατευόμενες περιοχές και για τον λόγο αυτόν η διάνοιξή τους δεν είναι αποδεκτή από τα δικαστήρια παρά μόνο για συγκεκριμένο λόγο.

Έρχεται τώρα ο "περιβαλλοντικά ευαίσθητος" ΣΥΡΙΖΑ, (που απεχθάνεται τους ανεμόμυλους και τα ηλιακά!) διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, με μια πονηρή γενικόλογη τροπολογία, μνημείο ασάφειας, να βάλει τέλος στα προβλήματα των κερδοσκόπων και καταπατητών. "Διευκρινίζει πέραν πάσης αμφιβολίας" πως επιτρέπεται η διάνοιξη οδών σε δασικές περιοχές και περιοχές Natura χωρίς να ορίζει τίποτα, ούτε από ποιον επιτρέπεται να διανοίγονται οι δρόμοι (δήμους, δασαρχεία, ιδιώτες, περιφέρειες, κράτος;) ούτε για ποιον συγκεκριμένο σκοπό, ώστε να διευκολύνει τη μαζική καταστροφή, τσιμεντοποίηση, σκουπιδοποίηση, κάψιμο, δασικών περιοχών και περιοχών Natura. Έτσι, χωρίς ντροπή καμία.

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει η τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Ι. Στέφου), χωμένη ανάμεσα στις δεκάδες ρουσφετολογικές που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, "στην αιτιολογική έκθεση της οποίας σημειώνεται μεταξύ άλλων: Επειδή «υφίσταται ερμηνευτική αμφιβολία σχετικά με το αν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν διανοίξεις οδών» σε εκτάσεις δασικές ή χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες (Natura), με την προτεινόμενη διά της τροπολογίας ρύθμιση «αίρεται το ερμηνευτικό ζήτημα και διευκρινίζεται ρητά ότι είναι δυνατή η εκτέλεση (σ.σ.: η ορολογία ακριβώς ως έχει στο κείμενο) των έργων οδοποιίας στις προστατευόμενες περιοχές»", (αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) .

Εκλογές έρχονται. Ψηφαλάκια γυρεύουμε.

Διανοίξτε, καταστρέψτε, τελειώσατε!

Γιώργος Γιαννούλης- ΓιαννουλόπουλοςΥ.Γ. Η τροπολογία ως έχει, προβλέπει γενικότερα τη διάνοιξη δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές σε συμφωνία με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ανοίγοντας παράθυρο στη νομιμοποίηση με την έκδοση κατάλληλων Υπουργικών Αποφάσεων, χωρίς να επιβάλλει η ίδια συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους. 
No comments:

Post a Comment