Saturday, May 21, 2016

Αν μπορούσαμε να κάνουμε τα ψέματα βιομάζα...


Share/Bookmark

Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες αυτόν τον μήνα Μάιο του 2016, από το Σάββατο 7 έως την Τετάρτη 11 Μαΐου, η Πορτογαλία λειτούργησε μόνο με ενέργεια που προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε μια ανεπτυγμένη χώρα σε τέτοια διάρκεια. Τα επεισόδια αυτά γίνονται πλέον όλο και πιο κοινά καθώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών επεκτείνεται. Έχει συμβεί ήδη σε μικρότερες διάρκειες στην Αγγλία και στη Γερμανία, για μερικές ώρες. Η Γερμανία, να υπενθυμίσουμε, έχει ήδη σχεδιάσει και εφαρμόζει την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.
Αυτόν τον χρόνο το 74,7% της παραγωγής ενέργειας της Πορτογαλίας προέρχεται από πηγές άλλες από τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα 44,1% από υδροηλεκτρικά, 24,6% από τον άνεμο, 4% από βιομάζα και 1% από ηλιακά (τα οποία τώρα επεκτείνονται), σύμφωνα με την Ένωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας.
Σταδιακά το βάρος των υδροηλεκτρικών προβλέπεται ότι θα μειωθεί, καθώς έχουν πλήρως εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες, ενώ άμεσα επεκτείνονται οι αιολικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν ήδη κόστος παραγωγής χαμηλότερο ακόμη και από τα ορυκτά καύσιμα (η τεχνολογία είναι σταθερή, ασφαλής και απαιτεί πολύ μικρότερο - αλλά εξειδικευμένο - εργατικό δυναμικό). Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να φθηνύνει αντίστοιχα γύρω στο 2020 και να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών, αναφέρει η El Pais.
Τα υδροηλεκτρικά παρέχουν την αναγκαία σταθερότητα και συνέχεια στο σύστημα, ενώ οι ορυκτές πηγές σταδιακά θα παραμείνουν ως εφεδρείες για περιόδους ανάγκης ή μεγάλης ζήτησης αιχμής, οι οποίες θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες όσο ενοποιούνται τα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής ενέργειας.
Στην Ελλάδα, αν μπορούσαμε να κάνουμε τα ψέματα βιομάζα, θα καλύπταμε τη ζήτηση και θα κάναμε και εξαγωγές.
Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment