Wednesday, September 25, 2013

Ο συντελεστής του σελεμή


Share/Bookmark
«Πάντως, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει στο ποσοστό εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη κλείσει το ποσό των φόρων που θα πρέπει να βεβαιωθεί το 2014......... Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η τρόικα ζητούσε να επιβληθούν φόροι ύψους 4,2 δισ. ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι το ποσοστό εισπραξιμότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, δεν ξεπερνούσε το 67%. Στις συσκέψεις των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσει και το θέμα αυτό. Το βελτιωμένο σχέδιο περιλαμβάνει μικρές αλλαγές και στα αγροτεμάχια. Ωστόσο, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα ο συντελεστής φορολόγησης των κτισμάτων που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων. (πηγή: kathimerini.gr

Όλα τα είχαμε ακούσει, αλλά «συντελεστή εισπραξιμότητας» δεν περιμέναμε να ακούσουμε.

Έτσι ο σελεμής (αυτός που ενοικιάζει την είσπραξη των «δοσιμάτων» από την Τρόικα... συγγνώμη, από την Υψηλή Πύλη  ήθελα να πω)  απέκτησε τον συντελεστή του.
Τόσα θέλουμε, τόσα μας λείπουν. Μαζέψτε τα μελεμίρια σας από όποιον μπορείτε. Κι αν δεν έχουν όλοι, πάρτε περισσότερα από τους υπόλοιπους. Αν δεν φτάνουν, βγάλτε φιρμάνι και σαπίστε τους στους τζερεμέδες (πρόστιμα) που δεν πληρώνουν για το μούλκι (τα ακίνητα) οι παλιοραγιάδες.
Βοϊβόδες, βγείτε με τα δεφτέρια (με το taxis με τα πολλά του E) και τα κιτάπια σας .
Χώστε τους και φόρο βιοτεχνίας, και μουκατά στα προϊόντα και φόρο μετακίνησης (διόδια), και φόρο στα κοπάδια που μετακινούνται και φόρο τζακιού, και φόρο στα καπνά, και φόρο υφάσματος, και φόρο της δεκάτης.
Κι επειδή είμαστε σε κρίση, πάρτε κι ένα αβαρίζ, μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με τον σουλτάνο που υποφέρει. Μη λησμονήσετε να τους βάλετε να πληρώσουν μόνοι τους τους μισθούς των καπί-μπουλουκμπασήδων, τους εισπράχτορες και τους αξιωματικούς και τους φοροτεχνικούς και τους λογιστές με λογής χαρτόσημα και μεγαρόσημα, να μην επιβαρύνουν την Πύλη.
Και για νάχετε και κίνητρο, κρατήστε και το μπαξίσι σας. Αλλά μην το παρακάνετε με τους φόρους του Σουλτάνου, γιατί πέφτουν κεφάλια αν δεν πιάσετε τον «στόχο εισπραξιμότητας».
Ξαμοληθείτε αλλά  αφήστε απέξω τα βακούφια, να μείνει και κάτι γι' αυτούς που τους κρατούν ησύχους τους γραικούς και τους άλλους της αυτοκρατορίας μας, να μπορούν να τους πληρώνουν το μπουγα-παρασί τους (τα κερατιάτικα για τους γάμους στην εκκλησία). Και μην αγγίξετε τους αρματολούς που μας βοηθούν να εισπράττουμε απ’ τους ραγιάδες  ψηλά στα περάσματα των βουνών.  
Κι αν δεν έχουν εισόδημα κανένα, βάλτε τους και τεκμήρια, να πληρώνουν "χαράτσι" που τους επιτρέπουμε να ζουν και νάχουν το κεφάλι πάνω στους ώμους τους.
Βγάλτε φιρμάνια  να φέρετε μουλκατάδες από τις αγορές και τα πανηγύρια, τα καρφοπέταλα και τα καφτάνια, μεγαρόσημα για τα φρούρια και τα τζαμιά και τα αεροδρόμια. Και προπαντός μην αφήσετε αφορολόγητους τους τεντυμπόηδες, αυτά τα τσογλάνια, τους μακρυμάλληδες ραγιάδες.
Έναν φόρο μόνο δεν τον μοιραζόμαστε, τον πιο ακριβό για την Πύλη, το ντεσβιρμέ μας το αγαπητό (τον φόρο αίματος), που πυκνώνει τα τάγματα των αγαπημένων μας γενίτσαρων, τους όμορφους Ιμπραήμ του μέλλοντός μας.
Και σαν ήρθε εκείνη η ώρα που άδειασαν τα βοσκοτόπια κι ερήμωσαν τα ορεινά περάσματα, όταν σιώπησαν οι αργαλειοί και έσβησε ο καπνός απ' το τζάκι, ήρθε συνάμα και το άδοξο τέλος της περήφανης αυτοκρατορίας, όπως καλά το ξέρουμε όλοι... 

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος


πηγή ορολογίας: Ανέστης Συμεωνίδης, "Το φορολεξικό των Οθωμανών" 
εικόνα: Reception ceremony of the Conte de Saint Priest at the Ottoman Porte Antoine de Favray, 1767, painting at Lycee Victor Duruy




No comments:

Post a Comment