Wednesday, December 11, 2013

Τη βρήκανε τη λύση!!! Φόρος με το "ρολόι"


Share/Bookmark
Μετά από σκέψη και κόντρα σκέψη, η κυβέρνηση τη βρήκε τη λύση για τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται όχι μόνο το ρεύμα τους αλλά και φόροι, και τέλη Δήμων, και άλλα πολλά.
"Με τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπου θα ενταχθούν περίπου 10 χιλιάδες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων ή της Εκκλησίας, σκοπεύει να επιλύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα των χιλιάδων νοικοκυριών που έχουν χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτροδότηση. «Η απόφαση είναι, αυτές οι μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας να αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία του ειδικού κοινωνικού τιμολογίου ώστε με ένα κόστος περίπου 0,5 ευρώ το χρόνο για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της ΔΕΗ να γίνει η αποπληρωμή της απαιτούμενης δαπάνης» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης".. (πηγή ethnos.gr)

Δηλαδή την ΑΝΑΓΚΑΙΑ κοινωνική αλληλεγγύη θα πληρώσουν οι πελάτες μιας παραγωγικής επιχείρησης μονοπωλιακού χαρακτήρα ισόποσα.

Και θα πληρώσουν όχι μόνο το ρεύμα, προφανώς, αλλά και τους φόρους και τα τέλη που οι συμπολίτες μας σε ανάγκη αδυνατούν να πληρώσουν.

Ωραίο; Δίκαιο;

Μισό ευρώ ανά σύνδεση κι ο άνεργος κι ο εργαζόμενος που μετά βίας πληρώνει το δικό του ρεύμα κι ο πιο εύπορος και το κοτέτσι κι η μεγάλη ή μικρή επιχείρηση.

Η κυβέρνηση παραδέχεται πως η λίστα των δικαιούχων αδυνατεί να προκύψει από το διάτρητο φορολογικό μας σύστημα, καθώς αυτό στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία τεκμηρίων και άλλα τρελά. Είναι πολύ πιθανό ότι με βάση αυτά τα στοιχεία πολλοί από τους 10.000 απελπισμένους συμπολίτες μας θα εμφανίζονται να έχουν έσοδα από τεκμήρια επειδή και μόνο ζούν κάτω από μια στέγη και να τους ζητούν και φόρο κιόλας. Και κάποιους θα τους κυνηγούν και για εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Δεν θάταν ενδιαφέρον να τη δούμε αυτή τη λίστα ανώνυμα με τα "εισοδήματα" που εμφανίζονται να έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Να δούμε ποιος δημιουργεί και επαυξάνει το πρόβλημά τους;

Έτσι λοιπόν θεωρούν πιο αξιόπιστους από το φορολογικό σύστημα τους καταλόγους κοινωνικής αλληλεγγύης των Δήμων και της εκκλησίας. Λογικό κι αυτό;

Και γιατί να μη γραφτούν λοιπόν κι όλοι οι άλλοι που έχουν ανάγκη, που είναι στα όρια της κατάρρευσης, στους καταλόγους της εκκλησίας και των Δήμων; Κι ύστερα κι αυτοί που ίσως να μην έχουν και τόσο ανάγκη;

Έτσι για να αντιμετωπίσει ΠΟΛΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ το σοβαρότατο πρόβλημα των ανθρώπων που χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων, γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ένα βασικό αγαθό και κινδυνεύει η ζωή τους, η Κυβέρνηση δημιουργεί δέκα άλλα.

Μήπως να πληρώνουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα ρολόγια της ΔΕΗ; και τους φόρους μας;

Ένα ρολόι χίλια ευρώ, δύο μετρητές δυο χιλιάδες και πάει λέγοντας. Πού να μετράμε τώρα εισοδήματα και δυνατότητες συμβολής στα κοινά. Να μετράμε τους μετρητές και ξεμπερδέψαμε.

Κοινωνική πολιτική δεν γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κύριοι. Γίνεται μέσω του προϋπολογισμού. Μέσω δίκαιων, απλών και διάφανων φόρων. Μέσω απλών και άμεσων διαδικασιών. Μέσω οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας, που γνωρίζουν τους έχοντες ανάγκη, τους παρακολουθούν, τους στηρίζουν για να περάσουν τις δύσκολες στιγμές, για να σταθούν στα πόδια τους.

Με συγκεκριμένο κόστος κάθε ενέργειας και συγκεκριμένη μέθοδο δράσης.

Γίνεται επίσης με την ορθή διαχείριση των δαπανών. Την ίδια στιγμή που ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ίδιο το κράτος, «δηλαδή οι φορολογούμενοι, επιδοτούν με τους φόρους τους κατά 16,700 ευρώ ετησίως καθέναν από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, με λιγότερο από 5.000 ευρώ ετησίως καθέναν από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ οι πρώην μικρομεσαίοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ επιδοτούνται λιγότερο από τους φόρους που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι πληρώνουν, δηλαδή λιγότερο από 2.300 ευρώ ετησίως.» (πηγή moirognomonio.wordpress.com)

Όταν το ίδιο το κράτος όμως σταματήσει να λειτουργεί, ή χειρότερα όταν λειτουργεί εικονικά, όταν λειτουργεί με υποθέσεις, χωρίς στοιχεία, όταν το ίδιο το κράτος λειτουργεί κατά τεκμήριο, τότε η στρέβλωση, η αδικία, το παράλογο δεν έχει τέλος.



Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


ΥΓ.  Και για να εξηγούμαστε. Ισχυρίζομαι ότι άργησαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα Έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Να έχει βρεθεί λύση. Δεν μπορεί να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν χωρίς ρεύμα. 

Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται με στρεβλώσεις. Ας λογαριαστεί σαν δάνειο από την επιχείρηση και να μετατραπεί σε οφειλή του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και να γίνει μεθαύριο η εξόφληση, να ενσωματωθεί σαν δαπάνη στον επόμενο προϋπολογισμό και να περικοπεί από κάποια άλλη δαπάνη του κράτους. Από την επιχορήγηση του ταμείου των υπαλλήλων της ΔΕΗ, για παράδειγμα. Ή από κάποια άλλη λιγότερο σημαντική και επείγουσα από την ανάγκη των συμπολιτών μας. Να ιεραρχήσουν.

Αυτό λέει η ανάγκη και η οικονομική λογική. Αλλιώς ο δρόμος αυτός δεν έχει τέλος. Αυτό κάναμε μέχρι τώρα. Αφήναμε τα προβλήματα να διογκωθούν, όταν δεν τα δημιουργούσαμε κιόλας, και μετά τα αντιμετωπίζαμε με μια στρέβλωση, μια άλλη αδικία. Και όσο συνεχίζουμε να το κάνουμε οι χιλιάδες χωρίς ρεύμα θα αυξάνουν κάθε μέρα, ό,τι και να κάνουμε.

Και να απολογηθεί και κάποιος γιατί δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα. Γιατί άργησαν τόσο κι έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα τόσους ανθρώπους;

Να μας πουν και πόσο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ αυτούς τους 10.000 ανθρώπους με φόρους που χρωστούν στο δημόσιο (και φυσικά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ποτέ) και υπολογίζονται στο "πλεόνασμα".

Αλλιώς δεν είναι αλληλεγγύη, είναι ελεημοσύνη με λεφτά άλλων. 

Γ.Γ.Γ.





No comments:

Post a Comment