Monday, October 12, 2015

Οι απορουφήχτρες


Share/Bookmark
"Ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κοινωφελή εργασία, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας." (σ.σ. δηλαδή ήδη το 3-4% περίπου της Δαπάνης της νέας περιόδου).

Τα χρήματα των Δημοσίων Επενδύσεων είναι από τα ελάχιστα διαθέσιμα για να γίνουν αυτό που λέει το όνομά τους: δημόσιες ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν και άλλες ιδιωτικές ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Να στηρίξουν την ανάπτυξη με νέες φθηνές και ανταγωνιστικές υποδομές, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και μείωση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για να γίνει ανταγωνιστικό και παραγωγικό, να ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας και να παράγει, με έξυπνες δράσεις.

Πού πάνε λοιπόν; Τι ξεκινήσανε;

500 εκατομμύρια ευρώ για τακτικές δαπάνες και υποχρεώσεις του κράτους που θα έπρεπε να προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό (καθηγητές σχολείων και παιδικούς σταθμούς!) που ποιος ξέρει πώς θα έχουν βαφτιστεί, κάτι σαν "καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και διδακτικής εμπειρίας". Πάει και το ψηφιακό σχολείο, πάει και η Έρευνα, πάει και η επένδυση.

Ε, να μην πληρωθεί και η πρακτική ή η "πρακτική" μερικών φοιτητών από τις Δημόσιες Επενδύσεις;

Κι άλλα τόσα (500 εκ) για την εξυπηρέτηση "αφρόνων" δανειοληπτών ή, καλύτερα, για το βόλεμα αυτών που θα εξυπηρετούν τους δανειολήπτες. Μήπως νάδιναν αυτά τα λεφτά στους δανειολήπτες κατευθείαν ως δάνεια χωρίς επιτόκιο, μπας και πιάσουν τόπο;

Και για "προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας". Προφανώς εννοούν τα κολχόζ, γιατί η νέα καινοτόμος shared economy είναι ήδη παντού, με την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας, τα διαμοιραζόμενα οχήματα, τα διαμοιραζόμενα σπίτια, τις online κοινότητες αγοραπωλησιών και crowdfunding. Και είναι το κράτος τους που την πολεμά και παλεύει να την εξαφανίσει με απαγορεύσεις, πονηρές ρυθμίσεις, παραλείψεις, φορολογίες και διοικητικές εμπλοκές για να προστατεύσει συντεχνίες και ισχυρά ολιγοπώλια.

Αλλά ναι, με τα τόσο ακριβά αυτά χρήματα, ένα δις ευρώ, που τόσο λείπουν από την Έρευνα και την παραγωγή, τις υποδομές, τον μετασχηματισμό του σχολείου και της Παιδείας, τη δημιουργία ανθρωποδικτύων, την ανάπτυξη της γνώσης, την ένταξη στην κοινωνία των αποκλεισμένων, έχουμε να πληρώσουμε "επενδύσεις" σωρό.

Έτσι, μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, θα πάει όπως πάντα καλά η "απορρόφηση" των κοινοτικών πόρων, που πάντα έχει πρόβλημα. Γιατί οι κουτόφραγκοι μας τα δίνουν κι εμείς ποτέ δεν προλαβαίνουμε να τα απορουφήξουμε. Τώρα όμως που πήραμε μπροστά, θα αναλάβουν οι γνωστές "απορουφήχτρες".

Πελάααατες μου! που έλεγε και ο Βέγγος. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.

No comments:

Post a Comment