Thursday, October 29, 2015

Το γιγάντιο χάπι του γίγαντα


Share/Bookmark
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας (και ο μεγαλύτερος ασθενής της, όπως ψιθυρίζεται εδώ και χρόνια), αποφάσισε να πιει το φάρμακο, για να μην το πιουν οι φορολογούμενοι. Μετά από ένα καταστροφικό τρίμηνο με ζημιές ρεκόρ 6 δις ευρώ και από μια σειρά σκανδάλων (από παραποίηση των δεικτών των δανείων μέχρι ξέπλυμα χρήματος).

Ο Βρετανός νέος Πρόεδρος της γερμανικής Τράπεζας, κ. Cryan, ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα μειώσει κατά 35.000 (!) άτομα το προσωπικό της στα επόμενα δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, θα περικόψει 9.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης (εκ των οποίων 4.000 στη Γερμανία). Κι ακόμη 6.000 εξωτερικούς συνεργάτες στον τομέα της τεχνολογίας και λειτουργίας, και άλλους 20.000 ακόμη που απασχολούνται σε θυγατρικές επιχειρήσεις (ενεργητικό) που η τράπεζα θα πουλήσει, όπως η Postbank En.

Η εξυγίανση θα γίνει, ανακοίνωσε, σε διάλογο με τις Επιτροπές της εταιρείας, όπως απαιτεί η Γερμανική παράδοση διαλόγου και συμφωνίας με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα αποσύρεται από δέκα χώρες, πέντε λατινοαμερικάνικες (Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Περού) και τέσσερις Ευρωπαϊκές (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Μάλτα) και από τη Νέα Ζηλανδία.

Με τις περικοπές η τράπεζα θα εξοικονομήσει 3,8 δις ετησίως, θα καταβάλει όμως άπαξ σε αποζημιώσεις απόλυσης 3 με 3,5 δις ευρώ.

Το 2015, εκτός θαύματος, θα κλείσει με ζημιές και θεωρεί ο πρόεδρός της ότι το κρίσιμο έτος για την ανάκαμψη της τράπεζας θα είναι το 2018.

Ο γίγαντας παίρνει το χάπι της σμίκρυνσης. Κι ελπίζει ότι το νέο του μέγεθος θα αντιστοιχεί στις δυνατότητες των οργάνων του και θα τον κρατήσει σε μια υγιέστερη ζωή χωρίς να χρειαστεί να βάλει χέρι στα χρήματα των φορολογουμένων ή των καταθετών.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment