Friday, February 19, 2016

Μεγάλη επιτυχία του κ. Τσίπρα: επανένωσε τη Γιουγκοσλαβία!


Share/Bookmark
Η περήφανη Ελληνική εξωτερική πολιτική επανενώνει τη Γουγκοσλαβία και de facto μετέτρεψε την ΠΓΔΜ σε χώρα πρώτης εισόδου και σύνορο της Ευρώπης (!) και σε κομβικό σημείο ελέγχου των προσφυγικών ροών.

H EL Pais δημοσιεύει σήμερα μια πάρα πολύ ανησυχητική πληροφορία: την υπογραφή συμφωνίας, πίσω από την πλάτη της Ελλάδας, των χωρών των Βαλκανίων (Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Μακεδονία) με την Αυστρία, παρουσιάζοντας στοιχεία του περιεχομένου της συμφωνίας.

Η έγκριτη εφημερίδα, αφού αναφέρεται σχεδόν ειρωνικά στην (σ.σ. υποκριτική) απειλή χρήσης βέτο του Τσίπρα σε άσχετο θέμα (τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία) για να αποφύγει το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης με την Ελλάδα, θυμίζοντας και το άλλο βέτο που είχε απειλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τις κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, και το έκανε γαργάρα όταν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε καμία υποστήριξη. Και στη συνέχεια, αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:

«... Η Ελλάδα απόμεινε απομονωμένη

Η αμφιλεγόμενη απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και καθημερινή ποσόστωση στους μετανάστες όχι μόνο δημιούργησε μια γενικευμένη αντίδραση των εταίρων αλλά και στρίμωξε στη γωνία την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση που υπεγράφη από τις χώρες του δρόμου των Βαλκανίων - Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, και Μακεδονία - στην οποία η El Pais απέκτησε πρόσβαση, οι συνοριακές Αρχές αυτών των πέντε χωρών συμφώνησαν να λάβουν "κοινά επείγοντα μέτρα" για να σταματήσουν τη ροή, εκτός των ορίων του κυρίως θερμού σημείου, της Ελλάδας.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα συντονισμού, οι πέντε χώρες, δεσμεύθηκαν να πληροφορούνται αμοιβαία για τις μεταναστευτικές κινήσεις, να αλληλοενημερώνονται για τα αντίστοιχα κλεισίματα των συνόρων με "πέντε ημέρες προειδοποίηση", και να στηρίξουν τη Frontex στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα , Μακεδονία και Τουρκία, να μεταφέρει με διακρατικές συμφωνίες τους μετανάστες. Αλλά σε κανένα από τα μέτρα δεν υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα.

Αυτές οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με το έγγραφο που υπεγράφη χθες Πέμπτη, συμφώνησαν να τυποποιήσουν τις διαδικασίες καταγραφής ανάμεσα στις χώρες τους και συμφώνησαν ότι η Μακεδονία – όπου, όπως διαβεβαιώνουν, η παρουσία διεθνούς αστυνομικής δύναμης αρχίζει να έχει αποτέλεσμα για τη μείωση των ροών – θεωρείται για τις χώρες αυτές ως χώρα πρώτης εισόδου, παρότι δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι διαθέτουν τη βεβαίωση καταγραφής από τις Ελληνικές Αρχές θα τους επιτρέπεται η είσοδος.

Η Ελλάδα, συνεπώς, περνά σε δεύτερο πλάνο στην ανάπτυξη των Αστυνομικών Επιχειρήσεων και η ευθύνη της λειτουργίας, σύμφωνα με το έγγραφο, περνά στη Μακεδονία. "Οι Αρχηγοί της Αστυνομίας (της Αυστρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Μακεδονίας) συμφώνησαν να προσφέρουν την αναγκαία υποστήριξη στις Αρχές της Μακεδονίας, για να σταματήσουν τη μεταναστευτική κρίση". Και για τον σκοπό αυτόν ανταποκρίνονται στο αίτημα των Σκοπίων: μεγαλύτερη επιτήρηση στα σύνορά της Μακεδονίας, περισσότεροι έλεγχοι, περισσότερες καταγραφές μεταναστών».

Θα ζήσουμε μέρες δύσκολες.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλοςhttp://internacional.elpais.com/internacional/2016/02/19/actualidad/1455891401_649751.htmlNo comments:

Post a Comment