Friday, February 5, 2016

Θεολογικές έριδες γύρω από τον Θεό της εξουσίας


Share/Bookmark
Το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής αίρεσης που επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να γίνει δόγμα, σε μια εποχή που αναζητά ανακούφιση από τον φόβο της αλλαγής σε μεταμοντέρνους προφήτες και μάρτυρες.

Η αίρεση εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου, με παρόμοιες μεταφυσικές αποφάνσεις, θεολογικές διαπιστώσεις περί παγκοσμιοποίησης, πλούτου, τόκου, καλών και κακών δαιμόνων. Παίρνει διαφορετικές μορφές και φορά άλλα ράσα ανά περίπτωση (Ινγκλέσιας, Φαράντζ, Ορμπάν, Καζίνσκυ, Λεπέν, Τσίπρας) αλλά το μεσαιωνικό παρασύνθημα παραμένει το ίδιο.

Ακόμη κι όταν ενδύεται το φόρεμα του προοδευτισμού, καταλήγει σε παρόμοιες ασκητικές: εγκλεισμός στα σύνορα, περιορισμός των ελευθεριών, ξενοφοβία, ασφυξία της αλλαγής και καινοτομίας, της ελεύθερης ατομικής και συλλογικής πρωτοβουλίας και του πλούτου που παράγει (και επομένως μπορεί να δημιουργήσει αντιπάλους ισχυρότερους), ενίσχυση της κρατικής εξουσίας και ελέγχου σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής (όπως άλλοτε της εκκλησιαστικής εξουσίας). Πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό εδραιώνει ο εκάστοτε ηγέτης την εξουσία του ιδίου και του ιερατείου του.

Η επιτυχία της αίρεσης εξαρτάται από την ικανότητά της να μεταμορφώσει το κράτος δικαίου σε εκκλησιαστικό μηχανισμό δόγματος, αφοπλίζοντας τους μηχανισμούς αυτοάμυνας και ανεξαρτησίας του. Όπως κάθε αίρεση, έχει διαφόρων ειδών ανθρώπους: αφελείς πιστούς, αμαθείς, πονηρούς ιντριγκαδόρους. Δεν διστάζει στα μέσα που χρησιμοποιεί, την ίντριγκα, τον φόβο, τις απειλές (ακόμη και αν τα μέσα αυτά προϋποθέτουν τη γελοιοποίηση και καταστροφή δικών της πιστών ή μελών) που δικαιολογούνται από τον ανώτερο σκοπό που υπηρετούν.

Ακολουθούν πάντοτε αυτά που γνωρίζουμε ήδη, δαιμονοποίηση, σκοταδισμός, συντεχνίες, δίκες, πυρές, γραφειοκρατίες, Ιερές Εξετάσεις κ.λπ., κ.λπ.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment