Thursday, February 4, 2016

Το ένστικτο


Share/Bookmark
Η άνοδος της επιρροής λαϊκισμών με επικίνδυνα φασίζοντα χαρακτηριστικά στην Ευρώπη (δεξιόστροφων και αριστερόστροφων, ανάλογα με το πού γέρνει η κάθε χώρα, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία και ίσως αύριο Γερμανία) απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη σταθερότητα στην ήπειρο. Μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και να οδηγήσει στην κατάρρευση της μακρότερης περιόδου ειρήνης και ευημερίας της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ανήκουστη διάρκεια: εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δυόμισι γενιές.

Ένα τμήμα των ευρωπαϊκών ελίτ, μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία κι ένα διαγραφόμενο αδιέξοδο, ίσως να αισθάνεται τον πειρασμό να σκεφθεί πως χρειάζεται να αφεθεί να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή, μια ολική καταστροφή. Το πιο ακριβό κι αγαπημένο Ευρωπαϊκό πρότζεκτ για νάχει αποτέλεσμα σοκ. Ένας Ισαάκ, μια Ιφιγένεια, δίχως όμως να μπορεί κανείς να εγγυηθεί το χέρι του Θεού.

Αυτό κατά βάθος ο ρωμιός το διαισθάνεται, παρότι δεν φαίνεται να κατορθώνει επαρκώς να το σχηματοποιήσει και να το κατανοήσει πολιτικά για να το αποφύγει, ελλείψει πληροφόρησης και παιδείας. Ίσως γι’ αυτό, όχι χωρίς κάποια ιδιοτέλεια, αισθάνεται για πρώτη φορά σε μεγάλο βαθμό με ειλικρίνεια αλληλέγγυος με τους Σύριους πρόσφυγες. Βαθιά μέσα του, μυρίζει από ένστικτο πως κάτι πάει στραβά, κάτι άσχημο τον περιτριγυρίζει. Υποψιάζεται, χωρίς να τολμά να το διατυπώσει ούτε στον εαυτό του, πως μια λεπτή κλωστή τον κρατάει μακριά από τη μοίρα τους, πως ένα ολοένα και λιγότερο τίποτα τον χωρίζει από τη θέση τους.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




 Εικόνα: Ο Μοναχός Δίχως Πρόσωπο (The Faceless Monk), που μου εξιστορεί κατά καιρούς τα μελλούμενα και τις σοφίες του Θεού. Στον δρόμο για την Αγιοσύνη μάς ποστάρει κατά καιρούς τα μαντάτα του Κυρίου και τις βουλές του. Πού θα πάει, θα αγιάσει κι αυτός κάποτε.



No comments:

Post a Comment