Saturday, March 28, 2015

Φόρος επί φόρου


Share/Bookmark

Φαίνεται ότι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που προτείνει τελικά η κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού,  στα πολυαναμενόμενα μέτρα είναι φόρους κι άλλους φόρους. Φόρους πάνω στους φόρους.  

"Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Αθήνα είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά, ενώ στην εφεδρεία βρίσκεται η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ΦΠΑ. ...η λίστα περιλαμβάνει 18 μέτρα τα οποία θα αποφέρουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημοπράτηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων (εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο 100 εκατ. ευρώ) και η διασύνδεση όλων των ταμείων καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ με το υπουργείο Οικονομικών."

"Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 (αντί προηγούμενου στόχου για 3% του ΑΕΠ)". 

Περιορισμός δαπάνης; Ουδείς. 

Αύξηση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις σχολάζουσας ή μη ανταγωνιστικά χρησιμοποιούμενης κρατικής περιουσίας, μπας και γίνει καμιά επένδυση; Ουδεμία. 

Μέτρα για τη δημιουργία κερδοφόρων επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης στον παραγωγικό τομέα και, επομένως, αύξηση των κρατικών εσόδων σε μόνιμη βάση; Ουδέν. 

Αύξηση Δημοσίων Επενδύσεων με αντίστοιχη μείωση κόστους μισθοδοσίας δημοσίου και επιχορηγήσεων πολυτελών συντάξεων; Ουδεμία.  

Μέτρα για τη διασύνδεση της παιδείας με την έρευνα και τις επενδύσεις; Ουδέν. 

Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους της στο κράτος και στους πολίτες; Ουδέν.

Η ίδια ομολογεί ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φέτος θα είναι 1,4% (αντί 2,9% προηγούμενης πρόβλεψης)."

Δηλαδή με αυτή την - υπεραισιόδοξη - πρόβλεψη (με δεδομένο ότι 3 μήνες τώρα δεν κινείται τίποτα, οι άνθρωποι φεύγουν, οι επιχειρήσεις κλείνουν) ομολογεί ότι χάνουμε ΑΕΠ 1.5%, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο αυτό. Επομένως για το κράτος απώλεια εσόδων περίπου 1,5 δισεκατομμύριο το 2015, από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές,  από τη μείωση της δραστηριότητας που έφεραν οι αδεξιότητες και  θα φέρουν τα μέτρα της, σύμφωνα με τη δική της πρόβλεψη!. Συν μερικές εκατοντάδες δεκάδες εκατομμύρια το κόστος των πρόσθετων ανέργων. 

Στην πραγματικότητα θα είναι αρκετά παραπάνω. Ακόμη και το 1,4% αύξηση ΑΕΠ είναι άπιαστο όνειρο με δεδομένες τις συνθήκες και τον χαμένο χρόνο. 

Το πιο αστείο είναι πως ταυτόχρονα με όλα αυτά διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να λάβει "κανένα υφεσιακό μέτρο". Την αύξηση των φόρων για να πληρώνει τις «καθαρίστριες» και τους «Κατρούγκαλους» τη θεωρεί προφανώς αναπτυξιακή. 

Από πού θα αφαιρέσει αυτά τα 3,5 δισεκατομμύρια (αν φυσικά τα αφαιρέσει, διότι πλέον δεν υπάρχουν); Από την αγορά δεν θα τα αφαιρέσει; Από τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των πολιτών; Ή από τις επενδύσεις τους; Δηλαδή, από το μόνο πράγμα που δημιουργεί πλούτο και ανάπτυξη; 

Σαν τον Χάμπτυ Ντάμπτυ στην "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" που, στρογγυλός, ολοκληρωτικός και κυνικός, αντιστρέφει το νόημα των λέξεων και απαντάει στην αφελή ερώτηση της παιδούλας: "οι λέξεις σημαίνουν αυτό που θέλω εγώ να σημαίνουν". 

Φαντάσου νάπαιρνε και "υφεσιακά μέτρα" τι θα γινόταν! 


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος



Πηγή στοιχείων: 

http://www.kathimerini.gr/809078/article/epikairothta/politikh/arxizei-h-diapragmateysh-stis-vry3elles




 Εικόνα: Ο Μοναχός Δίχως Πρόσωπο (The Faceless Monk), που μου εξιστορεί κατά καιρούς τα μελλούμενα και τις σοφίες του Θεού. Στον δρόμο για την Αγιοσύνη μάς ποστάρει κατά καιρούς τα μαντάτα του Κυρίου και τις βουλές του. Πού θα πάει, θα αγιάσει κι αυτός κάποτε.




No comments:

Post a Comment