Sunday, October 12, 2014

"Δεν είναι απίστευτη η ανθρώπινη πρόοδος;"


Share/Bookmark
Μετά από 17 χρόνια ενασχόλησης με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην αρχαιολογία, την ιστορία, την υλική και άυλη μνήμη, για την επιστημονική έρευνα και την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτιστικό πλούτο, αισθάνομαι ικανοποίηση, όπως σίγουρα και όλοι οι φίλοι και συνεργάτες που δουλέψαμε μαζί αυτή την περίοδο, να διαβάζω το παρακάτω.

Όταν πριν κοντά δυο δεκαετίες, μια χούφτα "βαρεμένων" (συγγνώμη για τη λέξη) επιστημόνων ανάμεσα στους οποίους είχα την τύχη να βρεθώ, με την απλόχερη στήριξη ενός Έλληνα φωτισμένου ευπατρίδη, του Λάζαρου Εφραίμογλου και της συζύγου του, έφεραν τη χώρα μας στην πρωτοπορία για μια περίοδο σε ορισμένους τομείς, η προσέγγιση αυτή ήταν ακόμη περιθωριακή, σχεδόν απόβλητη από σκληρωτικούς. Σήμερα, αξιολογώντας δεκάδες προτάσεις για έργα και εξειδικευμένες έρευνες που υποβάλλονται από ερευνητές και φορείς από όλη την Ευρώπη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνω ότι πλέον είναι ο κανόνας, με προηγμένες επιστημονικές μεθοδολογίες και τεχνικές. Και μια βαθιά έγνοια για τη διάχυση της γνώσης στους πολίτες. Για κατανόηση, συγκρότηση σκέψης και όχι για τον απλό εθνολατρικό μιντιακό ψευτοεντυπωσιασμό.

Απομένει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική πολιτεία, ώστε να επενδύσει και να αναπτύξει τους μηχανισμούς και συνεργασίες εκείνες με την παραγωγική οικονομία που είναι απαραίτητες, για να καταστήσει προσβάσιμο έγκαιρα και πλήρως τον πολιτιστικό πλούτο και γνώση στους πολίτες και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, σε αυτούς δηλαδή που πραγματικά ανήκει. Και για τους οποίους είναι ασύγκριτα, μοναδικά, ωφέλιμος γι' αυτό που αποκαλούμε (δίχως να το πολυκαταλαβαίνουμε) "ανάπτυξη".

Μέχρι τότε, συγχαρητήρια στους ερευνητές των Αντικυθήρων και σε όσους τους στηρίζουν.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος
____________

"Ρωτάω τον επικεφαλής Έλληνα δύτη, τον Θεοτόκη Θεοδούλου, αρχαιολόγο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων που συμμετέχει στην έρευνα, ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της αποστολής και η απάντησή του με εκπλήσσει: «Θα νομίζετε ότι θα ήταν η στιγμή που ανασύραμε κάτι σημαντικό από τον βυθό και σας πληροφορώ ότι υπήρχαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Όμως εγώ συγκινήθηκα περισσότερο όταν συνειδητοποίησα ότι καταφέραμε να φτιάξουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο με εκπληκτικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Έτσι, βλέπαμε ακόμα και ένα εκατοστό του πυθμένα στην οθόνη. Ο,τι έκανα με τις καταδύσεις τόσα χρόνια, τώρα μπορώ να το κάνω με το “ποντίκι” του υπολογιστή. Δεν είναι απίστευτη η ανθρώπινη πρόοδος;» μας λέει. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δάνεισε το σκάφος «Γλάρος» στα μέλη της αποστολής και παρακολουθεί από κοντά την έρευνα, με διαβεβαιώνει ότι είναι τόσο μεγάλη η ακρίβεια του χαρτογραφικού, φωτομωσαϊκού μοντέλου, που διακρίνεις ακόμα και τους αχινούς!"

"Ακόμα πιο χρήσιμο και από το σκάφανδρο Exosuit ήταν αυτό το αυτόνομο ρομποτάκι της φωτογραφίας, που μας δάνεισαν οι Αυστραλοί. Έφερε κάμερα, η οποία τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες του πυθμένα και έτσι φτιάχτηκε το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο, με βάση το οποίο θα γίνουν οι έρευνες τα επόμενα χρόνια."

"Όλα αυτά γίνονται εν πλω, διότι στη στεριά οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν μεγάλη ενημέρωση. Θα έπρεπε; Η απάντηση είναι ναι. «Οι αρχαιότητες δεν προφυλάσσονται με διατάγματα αλλά από την αγάπη και την αφοσίωση των ντόπιων, που τα φυλάσσουν μέρα-νύχτα», λέει ο Θεοτόκης Θεοδούλου."
http://www.kathimerini.gr/787333/article/epikairothta/ellada/antiky8hra--voytia--sta-mystika-toy-vy8oy

No comments:

Post a Comment