In a video conference call between Mr Cameron, US president Barack Obama and the leaders of Germany, France and Italy on Wednesday, it was agreed the world faced "the most serious international public health emergency in recent years" and the international community "needed to do much more and faster to halt the rise of the disease", said Downing Street.
The most urgent priorities included "increasing the amount of international spending on the issue, increasing the number of trained personnel working in the region to treat those affected and prevent the disease spreading and evacuation procedures for workers affected", αναφέρεται από το BBC. http://www.bbc.com/news/uk-29640090
Η κατανομή του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι 22,9% στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 7,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, και 22,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν προσθέσει κανείς και τις άλλες πλούσιες Ευρωπαϊκές χώρες (Νορβηγία, Ελβετία, κλπ) το ποσοστό των Ευρωπαίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ φτάνει κοντά στο 24%.
Παρόλα αυτά, αν κοιτάξει κανείς τον κόσμο με μια ματιά, βλέπει ότι είναι οι Αμερικάνοι που μάχονται στην πρώτη γραμμή με τους εξτρεμιστές είτε στο Αφγανιστάν είτε στη Συρία, είναι αυτοί που προσπαθούν να περιορίσουν την Κινέζικη επεκτατική πολιτική στην περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας, είναι πάλι αυτοί που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (και όχι οι αναποφάσιστοι και αδύναμοι Ευρωπαίοι) στην ευρωπαϊκή Ουκρανία με τις επεκτατικές διαθέσεις του επικίνδυνου αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν.
Και σήμερα, είναι πάλι οι Αμερικάνοι που έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν κινητοποιήσει τον πολιτικό και, κυρίως, τον στρατιωτικό μηχανισμό τους εκθέτοντας τους στρατιώτες τους, τα παιδιά τους, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς τους σε κίνδυνο. Με 4.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό επί τόπου, στη Δυτική Αφρική, να μάχονται την επιδημία του έμπολα, μαζί με τους Βρετανούς,
Όχι μόνο για τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι μόνο στην Αφρική. Αλλά, κυρίως, απέναντι στον κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, εάν οδηγηθούμε σε περιορισμούς του παγκόσμιου εμπορίου και μετακινήσεων, με συνέπειες ασύλληπτες. Το ΔΝΤ χτυπά το καμπανάκι όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Είναι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί που στήνουν αερογέφυρες, αλυσίδες διοίκησης, κινητοποιούν τον ΟΗΕ, για να κάνουν το μόνο που μπορεί να γίνει: να νικηθεί ο ιός επί τόπου, πριν εξαπλωθεί και μετατραπεί σε ενδημικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην παραγωγή και στην οργάνωση της ανθρωπότητας. Ακολουθούν και οι Γάλλοι, κυρίως χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκονται εξαρχής στην πρώτη γραμμή και πρώτοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πέρα από τους Αμερικανούς φορολογούμενους είναι επίσης οι Αμερικανοί εύποροι, όπως το Ίδρυμα Bill Gates ή ο Mark Zuckerberg, που πρόσφεραν μαζί 75 εκατομμύρια δολάρια άμεσα για τη στήριξη της μάχης απέναντι στον ιό (η Ευρώπη δεν έχει πλουσίους; αναρωτιέται κανείς). Ντροπιαστικά περισσότερα από όσα μια μεγάλη και πλούσια χώρα, όπως η Γερμανία. Δυστυχώς, βρίσκεται πολύ πίσω αναλογικά με το μέγεθος και την ισχύ της χώρας η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ, που μαζί με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας προσκαλεί ο Πρόεδρος Ομπάμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην παγκόσμια προσπάθεια.
Αυτό εξηγεί ίσως γιατί είναι οι Αμερικανοί (και οι πολύ μικρότεροι Βρετανοί) που με όλες τις άστοχες πολλές φορές συμπεριφορές και τα λάθη τους, ηγούνται του κόσμου. Και γιατί όταν μας ζώνει ο φόβος τα μάτια στρέφονται πέραν του Ατλαντικού.
Δεν μειώνει σε τίποτε όμως την ντροπή που αισθάνομαι κάτι τέτοιες στιγμές όχι μόνο για την αλλοπαρμένη ανυπαρξία της χώρας μου, αλλά ακόμη και για το γεγονός ότι είμαι Ευρωπαίος. Ότι προέρχομαι από τα τυφλωμένα έθνη αυτής της ηπείρου, που κάποτε διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο.
Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος
No comments:
Post a Comment