Thursday, April 2, 2015

Η τιμή του Καλού


Share/Bookmark
Ο κ. Darduna, πατέρας μιας φτωχής πολυμελούς οικογένειας, ήταν ο κάτοχος μιας οικίας από την οποία οι Ισραηλινοί ("αμυντικοί"!) βομβαρδισμοί άφησαν όρθια μόνο την πόρτα. Το σπίτι ισοπεδώθηκε, όπως τα σπίτια χιλιάδων άλλων αμάχων στην ανοιχτή φυλακή της Γάζας.

Είχε την τύχη στη μοναδική όρθια ιδιοκτησία που του απέμεινε, σε αυτή τη χαραγμένη από τον πόλεμο πόρτα, που στάθηκε μόνη, σουρεαλιστικά ορθή στο φως της Μεσογείου πάνω στα ερείπια της ζωής του κι άνοιγε στον ουρανό, να ζωγραφίσει ο Bansky μιαν αρχαία Ελληνίδα αθάνατη θνητή. Θλιμμένη, συντριμμένη. Τη Νιόβη, λένε. Εκείνη που περηφανεύτηκε για την ομορφιά των τέκνων της λέγοντας πως ένα μόνο ζεύγος διδύμων έναντι των τόσων δικών της έχει να επιδείξει η Λητώ, η εκλεκτή του Δία, την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Και τη χτύπησε η συμφορά από τους Θεούς κι έχασε τα πιο πολλά παιδιά της.

Ο Bansky είχε πάει στη Γάζα για να εκφράσει με το έργο του τον αποτροπιασμό της ανθρωπότητας απέναντι στην κατάσταση στην περιτοιχισμένη αυτή λωρίδα γης πλάι στη Μεσόγειο, που κατοικήθηκε από εκατοντάδες φυλές από τα βάθη των αιώνων.

Το μικρό αυτό αριστούργημα του διάσημου καλλιτέχνη πούλησε ο ιδιοκτήτης του σε έναν συνάδελφο του δημιουργού, παλαιστίνιο καλλιτέχνη του δρόμου, για μια χούφτα τοπικά σέκελς, γύρω στα 162 ευρώ. Ένα έργο που στην αγορά της τέχνης θα άγγιζε με ευκολία μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο νέος του ιδιοκτήτης δεν θέλει να το επιστρέψει και δηλώνει ότι πάντα ήθελε να έχει ένα έργο του ειδώλου του. Θέλει να το χαρίσει σε ένα μουσείο της Γάζας όταν φτιαχτεί.

Αν στη ζωή σου στερήθηκες την παιδεία, αν δεν είχες την τύχη να μάθεις, να διδαχθείς να αναγνωρίζεις την ομορφιά, το Καλόν, την αρχαία τραγική αρχόντισσα που σε επισκέφτηκε τυχαία, κανένας Θεός δεν σε θέλει τελικά. Ούτε ο Γιαχβέ μήτε ο Αλλάχ.

Αυτό είναι και το δικό μας κακορίζικο.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment