Η Heather Cho, ανώτατο στέλεχος της Korean Air, επικεφαλής του in-line Service και κόρη του Προέδρου της εταιρείας με την οποία ταξίδευε, συμπεριφέρθηκε άσχημα και προκλητικά σε αεροσυνοδό για τον τρόπο που της σερβίρονταν τα φιστίκια και διαπληκτίστηκε με το πλήρωμα και τον Κυβερνήτη του αεροσκάφους, καθυστερώντας την πτήση για μισή ώρα στο JFK/NY.
Το αρχικό συγγνώμη της εταιρείας κρίθηκε ανεπαρκές και χλιαρό και προκάλεσε την οργή ενός έθνους, για την ελευθερία του οποίου πολέμησαν οι κοντινοί προγονοί μας.
Έτσι η πρώην -πλέον- Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος της εταιρείας, ντυμένη στα μαύρα, η σαραντάχρονη κα Cho, εμφανίστηκε στις κάμερες μπροστά από ένα κτήριο κοντά στο Gimpo International Airport.
Με τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος, ενώ έπεφτε ολόγυρα το χιόνι, η φωνή της μόλις που ακουγόταν:
«Ειλικρινά ζητώ συγγνώμη γιατί δημιούργησα προβλήματα σε άλλους ανθρώπους. Λυπάμαι.» είπε.
«Θα απαντήσω με ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση που θα μου τεθεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στην έρευνα για τυχόν παραβάσεις κανονισμών και νομοθεσίας που ξεκίνησε από τους αρμόδιους με εντολή του εισαγγελέα.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Korean Air και πατέρας της είχε δώσει εντολή για την απόλυσή της από κάθε θέση που κατείχε στις εταιρείες του ομίλου, ενώ η ίδια είχε ήδη παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπροέδρου της εταιρείας.
«Ζητώ συγγνώμη από τον λαό της χώρας αυτής σαν Πρόεδρος της Korean Air και σαν πατέρας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ανόητη συμπεριφορά της κόρης μου», είπε ο κ. Cho, που υποκλίθηκε σε ένδειξη μεταμέλειας, μπροστά στα μέσα, στο lobby του επιχειρησιακού κέντρου της μεγάλης αεροπορικής εταιρείας. «Λυπάμαι, δεν την διαπαιδαγώγησα σωστά», ολοκλήρωσε ο πατέρας της.
Οι Κορεάτες είναι ένα έθνος που γνωρίζει όχι μόνο τι θα πει αξιοπρέπεια στην εργασία αλλά, κυρίως, ότι η εφαρμογή των κανόνων απέναντι σε όλους, και κυρίως απέναντι σε εκείνους που επιβάλλουν τους κανόνες, είναι αρχή υπέρτερη του δικαίου του σογιού. Αυτή είναι καταρχάς προϋπόθεση για να αναδειχθεί κάποιος σε θέση ευθύνης, είναι η ηθική συνθήκη της παραγωγικότητας. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό και τα παιδιά των ισχυρών οικογενειών, αν είναι να καταφέρουν να συνεχίσουν την παράδοση της οικογένειας και να παραμείνουν ισχυρές.
Αυτή η ιεράρχηση δεν επιβάλλεται εξωτερικά αλλά εσωτερικεύεται από τους φορείς της. Γιατί είναι όρος επιβίωσης μιας κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο, είναι προϋπόθεση αναπαραγωγής των αξιών της και επιτυχίας του κράτους ή των επιχειρήσεών της, είναι τα θεμέλια της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην εποχή μας.
Ο τρόπος άσκησης εξουσίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τους εκάστοτε στόχους της.
Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας σε αντίστοιχη ή και σε ασύλληπτα σοβαρότερη ακόμη περίπτωση;
Το φαντάζεστε. Θα απολύονταν ίσως η καθηγήτρια του πρωθυπουργικού υιού που αντέγραφε, από φορέα στον οποίο προεδρεύει ο αδελφός του Πρωθυπουργού, γιατί του μονόγραψε την κόλλα. Ενώ ο κόσμος θάλεγε κατά βάθος, «έλα, μωρέ, παιδί του είναι», υπονοώντας το αρρωστημένο «κι εγώ έτσι θάκανα».
Ή όταν θα συλληφθούν και οι εγκληματίες με τα καλάσνικοφ, οι ευγενείς γονείς τους (παπάδες ή συγγραφείς, ίσως;) επικεφαλής μιας μερίδας εξίσου ευγενών συμπολιτών, θα απαιτήσουν δικαιωματικά την επιείκεια της κοινωνίας που έβλαψαν. Ακόμη και αν δεν έχει εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση για την επιείκεια της κοινωνίας, και από τους γόνους και από τους γονείς: η δημόσια μεταμέλεια και η ειλικρινής, παραδειγματική, συγγνώμη.
Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος
No comments:
Post a Comment