Friday, January 9, 2015

Η ζωή αλλάζει


Share/Bookmark
"Σαν όνειρο των παιδιών των λουλουδιών, προσαρμοσμένο στην εποχή της παντοδυναμίας των αγορών, μοιάζει η είδηση πως η εμπορία κάνναβης για λόγους ψυχαγωγίας όχι μόνον είναι πλέον νόμιμη σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, αλλά προσελκύει και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές."

Μερικές δεκαετίες μετά το τέλος της ποταπαγόρευσης, που έτρεφε τις μπάντες της μαφίας και τα παράνομα κυκλώματα απ' άκρη σε άκρη της Αμερικής και μυθοποιούσε τον αλκοολισμό, ένας άλλος μύθος καταρρέει. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι η παράλογη απαγόρευση της κάνναβης ευνοεί μόνο τους εμπόρους, τη μικρή και μεγάλη μαφία και όσους έχουν συμφέρον στον εθισμό μέσω της προώθησης στην ίδια αγορά άλλων εθιστικών ουσιών.

Πως φορολογούμενοι και καταναλωτές πληρώνουν παραπάνω συντηρώντας μιαν ανελαστική αγορά με μαφιόζους και δυνάμεις καταστολής σε έναν επικερδή για ορισμένους σισύφειο πόλεμο. Και όλοι οι πολίτες και το κράτος κινδυνεύουν περισσότερο: από την εγκληματικότητα, την καταστολή, το κρύψιμο, την παρανομία, τη διαφθορά, τη μυθοποίηση, την άγνοια.

Η ζωή αλλάζει
δίχως να κοιτάζει
τη δική μας
μελαγχολία...

__________________

"Στην αγορά της κάνναβης επενδύουν funds

Σαν όνειρο των παιδιών των λουλουδιών, προσαρμοσμένο στην εποχή της παντοδυναμίας των αγορών, μοιάζει η είδηση πως η εμπορία κάνναβης για λόγους ψυχαγωγίας όχι μόνον είναι πλέον νόμιμη σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, αλλά προσελκύει και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
Η επενδυτική Founders Fund, που συνήθως τοποθετείται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως Facebook, SpaceX, Airbnb και Spotify, προχώρησε σε επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Privateer Holdings, βιομηχανία του Σιάτλ που παράγει κάνναβη. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Μπρένταν Κένεντι, διευθύνοντος συμβούλου της Privateer, στους Financial Times, η εταιρεία του βρίσκεται σε επαφή και με άλλους θεσμικούς επενδυτές.
Η επένδυση της Founders Fund είναι τμήμα συνολικών επενδύσεων ύψους 60 εκατ. δολ. που προσείλκυσε η Privateer. Σε συνδυασμό, έτσι, με 7 εκατ. δολ. που είχε αντλήσει προηγουμένως και ένα μετατρέψιμο δάνειο ύψους 15 εκατ. δολ., η εν λόγω εταιρεία έχει συνολική χρηματοδότηση 82 εκατ. δολ. Στον όμιλό της ανήκουν η καναδική εταιρεία παραγωγής μαριχουάνας Tilray, η online ιστοσελίδα αξιολόγησης μαριχουάνας Leafly και η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων μαριχουάνας Marley Natural.
Σχεδιάζει να καθιερώσει τις νόμιμες εταιρείες παραγωγής κάνναβης στην αμερικανική αγορά, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κένεντι, αριθμεί ετησίως πωλήσεις αξίας 40 έως 50 δισ. δολ., αν σε αυτές συμπεριληφθεί και η «μαύρη» αγορά. Φιλοδοξεί μάλιστα να προσφέρει στους καταναλωτές «την επιλογή να διαλέξουν προϊόντα ποιότητας που έχουν παραχθεί και συσκευαστεί με επαγγελματικό τρόπο και είναι ασφαλή».
Πιο μετριοπαθείς είναι, πάντως, οι εκτιμήσεις του δικτύου επενδυτών σε κάνναβη ArcView Group, που υπολογίζει πως η νόμιμη αγορά μαριχουάνας στις ΗΠΑ για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση έφτασε τα 2,6 δισ. δολ. το 2014 και θα φθάσει στα 10,2 δισ. δολ. το 2018. Ώθηση στη βιομηχανία έδωσε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, την 1η Ιανουαρίου του περασμένου έτους, η απόφαση του Κολοράντο να αποτελέσει την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τις πωλήσεις κάνναβης για ψυχαγωγία. Ακολούθησε η πολιτεία της Ουάσιγκτον και στη συνέχεια το Όρεγκον, η Αλάσκα και η περιφέρεια της Κολούμπια που τη νομιμοποίησαν ύστερα από δημοψήφισμα."


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος   



No comments:

Post a Comment