Monday, February 2, 2015

Έφυγε η Τρόικα και άνοιξε το Τριώδιο


Share/Bookmark
The faceless monk 
-       Η περασμένη Κυριακή, μια ακριβώς εβδομάδα μετά από τον παρατεταμένο εθνικό μας οργασμό, ήταν  η πρώτη από τις τέσσερις Κυριακές του Τριωδίου. Αυτή του Τελώνη και του Φαρισαίου.

Θα γνωρίζετε βέβαια τη σχετική παραβολή.«Έλεγε ο Φαρισαίος: "Θεέ μου, σ' ευχαριστώ, γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους τους ανθρώπους, που είναι κλέφτες, άδικοι, άτιμοι ή και σαν αυτόν τον τελώνη• νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα, δίνω το ένα δέκατο απ' όλα τα εισοδήματά μου, δεν χρησιμοποιώ μερσεντές, κυκλοφορώ χωρίς γραβάτα, ελεύθερος κι ωραίος". Και ο τελώνης στεκόταν από μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό, μόνο χτυπούσε στο στήθος του και έλεγε: "Θεέ μου, συγχώρεσε με τον αμαρτωλό και για μένα και για την ξιπασιά του Φαρισαίου". Σας λέγω πως αυτός κατέβηκε στο σπίτι του συγχωρεμένος, παρά ο άλλος. Γιατί όποιος υπερηφανεύεται θα ταπεινωθεί, ενώ όποιος ταπεινώνεται θα ανυψωθεί».

Η πρώτη εβδομάδα, που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Αποκριές. Η εβδομάδα αυτή λέγεται και αμόλυτη ή απόλυτη, επειδή τότε οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο, πράγμα που αν κοιτάξετε γύρω σας διαπιστώνετε αμέσως.


-        Σε πέντε μόλις μέρες από σήμερα έρχεται ακάθεκτη η Κυριακή του Ασώτου. Τούτος ο Άσωτος, αφού σπατάλησε το μερίδιο της πατρικής περιουσίας που του αντιστοιχούσε σε απολαύσεις, 4Χ4 και αστακομακαρονάδες,  πρόωρες συντάξεις, επιδόματα, ξέρετε εσείς, κι αφού κατάχτισε την οικουμένη  με μπετά δανεικά κι αγύριστα και ζητούσε και τα μερίδια των αδελφών του, επανήλθε στον πατρικό οίκο με το θράσος καταπιωμένο, ταπεινωμένος και μικρός. Άγνωστες όμως οι βουλές του Κυρίου (όπως και του Ασώτου) τις θαυματουργές τούτες ημέρες. Μπορεί μέχρι την Κυριακή να γίνει το Θαύμα κι ο Άσωτος να ζητήσει να προσληφθεί φύλακας για τα γουρούνια στο αρχοντικό του πατρός του. Κι ίσως τότε εκείνος, αν είναι έξυπνος και μάγκας, να σφάξει τον μόσχο τον σιτευτό για την πάρτη του, μας κάνουν να ελπίζουμε οι γραφές.


-           Μετά θα ακολουθήσει η Κυριακή των Απόκρεω, την 15η Φεβρουαρίου. Κι ενόσω εμείς θα ξεσαλώνουμε μασκαράδες, καταβροχθίζοντας τα κρέατα και τα κοψίδια τούτη τη βδομάδα την Κρεατινή, όπως λένε οι παραδόσεις, στα ουράνια δώματα θα κριθεί οι μοίρα μας: 
Οταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, Καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου".Τότε λοιπόν, λένε οι γραφές, θα χωρίσουν τα πρόβατα από τα ερίφια κι άλλα θα πάνε στην καλή μεριά κι άλλα στην κακή του Κυρίου. 


Κάτι θα καταλάβουμε πού έχουμε ταχθεί, αν κοιτάξουμε τον καρνάβαλο κατάματα. Αν θάχει για μας χαμόγελο  ή οίκτο στο μάτι ο Βασιλιάς της μιας μέρας, πριν καεί ζωντανός και χαρούμενος.  

-        Κι έτσι χορτάτοι και ταξινομημένοι πλέον θα οδεύσουμε προς την Κυριακή της Τυροφάγου την 22η Φεβρουαρίου, όπου θα φάμε και τα ρέστα μας, και τα τυράκια και τα γαλακτοκομικά, ό,τι έχει απομείνει στις στάνες και στις ρημαδιασμένες τις τράπεζες και τα ταμεία. Σαν προετοιμασία σταδιακή για την Καθαρά Δευτέρα, για τις δύσκολες βδομάδες ως το Πάσχα, για τη Σαρακοστή, το ραμαζάνι της χριστιανοσύνης, τη Μεγάλη Νηστεία.

Ευλόγησον!



 Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




Σ.Σ. Αυτή είναι η δεύτερη προφητεία  του Γέροντος που μου εξιστορεί κατά καιρούς τα μελλούμενα και τις σοφίες του Θεού. Ας τον θυμόμαστε εφεξής ως Μοναχό Δίχως Πρόσωπο (The faceless monk). Στον δρόμο για την Αγιοσύνη θα μας ποστάρει κατά καιρούς τα μαντάτα του Κυρίου και τις βουλές του. Πού θα πάει, θα αγιάσει κι αυτός κάποτε.  Εδώ ο συνάδελφος του άγιασε προφητεύοντας ότι οι Ρώσοι θα πάρουν την Πόλη για να τη δώσουν στους Ρωμιούς. Ετούτος δεν θα τα καταφέρει; 






No comments:

Post a Comment