Thursday, May 14, 2015

Όταν θα πας Αλέξη στο Καράκας, να μας φέρεις ένα κοκοράκι...


Share/Bookmark
Ένα δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε την επιβολή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε 22 στελέχη του Τύπου, των αντικυβερνητικών εφημερίδων El Nacional, Tal Cual και του πρακτορείου ειδήσεων La Patilla, όπως αναφέρει σήμερα η El Pais. H απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από μηνύσεις και αγωγές του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Diosdado Cabellο, λόγω «δυσφήμησης για εμπλοκή του σε κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών»  από πληροφορίες της μεγάλης Ισπανικής εφημερίδας ABC που αναδημοσίευσαν , σύμφωνα με μαρτυρίες οικείων του πρώην Προέδρου Τσάβες.

Tο επίπεδο ζωής της κάποτε ευημερούσας και πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Λατινικής Αμερικής καταρρέει. Χιλιάδες αντιφρονούντες υφίστανται την ειδική μεταχείριση του «φιλολαϊκού» και αντι-ιμπεριαλιστικού καθεστώτος του Προέδρου Μαδούρο, όπως και ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Καράκας, Antonio Ledezma, που παραμένει στη φυλακή μήνες τώρα, κατηγορούμενος για «προδοσία».

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στο Καράκας, ταξιδεύοντας με διπλωματικό διαβατήριο, ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και δικηγόρος, Felipe Gonzalez, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου Δημάρχου στο δικαστήριο, στη δίκη που ξεκινά. Η άφιξη του Felipe González στο Καράκας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από τους πολίτες της χώρας και τη διεθνή κοινότητα, καθώς το καθεστώς τον έχει ανακηρύξει persona non grata και ενδεχόμενα να επιχειρήσει να εμποδίσει την είσοδό του στη χώρα. Τον Ισπανό πρώην Πρωθυπουργό και σημαντική Ευρωπαϊκή προσωπικότητα συνοδεύουν στο Καράκας οι πρώην Πρόεδροι της Κολομβίας, Andrés Pastrana, της Χιλής, Ricardo Lagos, και της Βραζιλίας, Fernando Henrique Cardoso, με την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους, για να στηρίξουν τους φυλακισμένους αντιφρονούντες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας το 2013 είχε χαρακτηρίσει μεγάλο ηγέτη και σπουδαίο επαναστάτη τον Πρόεδρο Τσάβες, προκάτοχο του Μαδούρο, που επέβαλε το εθνολαϊκίστικο καθεστώς, και συγκεκριμένα είπε πως «σε καιρούς δύσκολους έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας». Και είχε σπεύσει στην κηδεία του εκλιπόντος μαζί με τους κ.κ. Κώστα Ήσυχο και Νίκο Παππά.

Και ο «Δημοκράτης» Πρόεδρος Μαδούρο, άμα τη εκλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού τον περασμένο Φεβρουάριο, ανταπέδωσε δεόντως τη φιλοφρόνηση: «Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα, τον σύντροφο Αλέξη, να μας επισκεφθεί το συντομότερο στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. Ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες ανέφερε ακόμα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός "σχεδιάζει να έρθει στη Λατινική Αμερική". Αναφορά έκανε στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα "εξαιτίας ενός πρωτόγονου νεοφιλελεύθερου συστήματος που έχει επιβληθεί". Στη σύντομη δήλωσή του ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα "γενναίο νέο που έχει έρθει για να διασώσει την ένδοξη και μακρά ιστορία των Ελλήνων".

Μήπως να πάει κι ο δικός μας στο Καράκας; Να δούμε ποιανού το μέρος θα πάρει;

Και να μας φέρει ένα κοκοράκι, να μας ξυπνάει κάθε πρωί.


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment