Tuesday, May 12, 2015

Γιατί εκπλήσσεσθε;


Share/Bookmark
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η έκπληξη για τις δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους της Αριστεράς για τις θεραπευτικές ιδιότητες των λειψάνων. Κυρίως όσον αφορά τη σκέψη, την αμφισβήτηση της εξουσίας των ιδιοκτητών τους. 

Το λείψανο του Λένιν γέννησε ολόκληρη επιστήμη τόσα χρόνια εκτεθειμένο σε λαϊκό προσκύνημα στο Μαυσωλείο του, στην Κόκκινη πλατεία στο Κρεμλίνο. Έγιναν ανακαλύψεις από το ειδικό ινστιτούτο που ιδρύθηκε και απασχολούσε εκατοντάδες επιστήμονες τόσα χρόνια για τη συντήρηση του πτώματος του ατυχή επαναστάτη. Μέχρι και τεχνητό δέρμα φτιάχτηκε για να συντηρηθεί ανέπαφη η μούμια, που όλο και περισσότερο αποτελείται από συνθετικά υλικά. 
Ο βαλσαμωμένος Χο Τσι Μινχ
Το μαυσωλείο του Λένιν

Και δεν είναι το μόνο ανάμεσα στα καθεστώτα που αγιοποιούν τους πατερούληδες. Από τους Φαραώ κι ύστερα. Ακτινοβολεί αγιοσύνη το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, του Μάο Τσε Τουνγκ στην Πλατεία Τιανανμέν, του Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Pyongyang. 



Τι έχουν να ζηλέψουν αυτοί οι πιο πρόσφατοι μυροβόλοι άγιοι από τους άλλους, τα κόκαλα και τις κουρούπες, που εμπορεύονταν για αιώνες οι πανίσχυρες εκκλησίες των Χριστιανών, ή από τις 
Η μούμια του Μάο
τρίχες του Μωάμεθ; Όλο κείνο το εμπόριο καυκάλων και συχωροχαρτιών που συντηρούσε για αιώνες την Αγία του Χριστού εκκλησία και ανέτρεψε πέντε αιώνες πριν ένας καλόγερος από τη Σαξονία ονόματι Λούθηρος, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Ετούτα σκέφτηκε ο κάπως χοντροκομμένος Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, όταν συνέκρινε τα λείψανα του μεγάλου άθεου επαναστάτη με εκείνα του Ρώσικου μοναστηριού στο Άγιον Όρος πριν λίγο καιρό. 

Γιατί εκπλήσσεσθε, λοιπόν; Στη χώρα τούτη όχι μόνον δεν πάτησε ποτέ ο Λούθηρος, αλλά οι Βυζαντινοί άρχοντες έπνιξαν στο αίμα τη δική τους μορφή πρώιμης
Το πτώμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ
μεταρρύθμισης, καταδικάζοντας στην ιστορική απαξία τον Λέοντα τον Ίσαυρο τον Γ' και τον γιο του, με φιλοφρονήσεις του τύπου «Σαρακηνόφρων», «παράνομος βασιλεύς», «αλιτήριος δράκων», «θεομάχος», «κοπρώνυμος». Και μαζί τους το Βυζάντιο στην παρακμή της Μεσαιωνικής ακινησίας. 'Εκτοτε συνεχίζουμε να εμπορευόμαστε τα λείψανα και να κάνουμε φυλαχτά τα μάτια που ξεριζώνουμε απ΄ τις εικόνες. 


Οι ιερές Σαγιονάρες του Αγίου Παΐσιου

Καθείς και το λείψανό του. Καθείς και η μοίρα του. 

Γιατί εκπλήσσεσθε, λοιπόν, που οι αυταρχικές εκκλησίες μεταφυσικών πίστεων, της Αριστεράς και του Μεσαιωνικού χριστιανισμού, συναντώνται κι οι εξουσίες και οι γλώσσες τους ταυτίζονται;

Σε ποια χώρα νομίζετε ότι ζείτε;


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment