Tuesday, May 5, 2015

Το φιδάκι


Share/Bookmark
"Με συρρίκνωση στο υπόλοιπο της σεζόν απειλείται το μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη για τον ελληνικό τουρισμό σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και παραταθεί η οικονομική αβεβαιότητα για τη χώρα.
..... η τροχιά ανόδου σε επίπεδο κρατήσεων που είχε καταγραφεί για το φετινό καλοκαίρι από βασικές αγορές υποδοχής τουριστών, όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία, έχει πλέον μηδενισθεί και το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί σε ανταγωνιστικούς προορισμούς που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις τους πρώτους μήνες του έτους.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τους τουριστικούς φορείς της χώρας, κυρίως, στο ασταθές περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί για την οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας TravelTainment, οι δύο μεγάλοι χαμένοι προορισμοί από τη Γερμανία σε επίπεδο κρατήσεων τον μήνα Μάρτιο για το καλοκαίρι ήταν η Ελλάδα και η Τυνησία, ενώ σημαντική ανάκαμψη πέτυχαν η Τουρκία, η Ισπανία και η Αίγυπτος." (πηγή http://www.kathimerini.gr/…/gyrisan-thn-plath-sthn-ellada-o…)

Η δραστηριότητα και του μόνου κλάδου που λειτουργούσε στην Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία σε μεγάλο βαθμό, απειλείται. Φυσικά όλοι τείνουν να ξεχνούν πως ο τουρισμός είναι ένας κλάδος πολύ ευαίσθητος, εύκολα έρχεται αλλά και εύκολα "φεύγει" σε περιοχές αστάθειας. Δεν είναι τυχαίο πως οι τζιχαντιστές στην Τυνησία κατόρθωσαν να μειώσουν τον τουρισμό στην ιδιαίτερα τουριστική και ειρηνική χώρα, που δεν έχει να κάνει με εξτρεμισμό, με ένα και μόνο χτύπημα στο Μουσείο Μπαρντό. Φτάνουν λίγοι τρελοί για να διώξουν τους επισκέπτες που πάνε κάπου για να περάσουν ήρεμα τις διακοπές τους και να ξεκουραστούν μακριά από τις έγνοιες της δικής τους καθημερινότητας, όπως κι εμείς. Ο τουρισμός του ρίσκου είναι περιθωριακός. Στην Ελλάδα οι δικοί μας τζιχαντιστές άρχισαν να διώχνουν αρκετούς Γερμανούς και ίσως και άλλους Ευρωπαίους, που δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν να ζήσουν μια χρεοκοπία στις διακοπές τους. Κάπως αλλιώς τις έχουν φανταστεί.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας. Συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να δανειστούν, η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί (την έχει όλη απορροφήσει το κράτος ή έχει φύγει από τα τραπεζικά ταμεία λόγω ανασφάλειας), η κατανάλωση περιορίζεται στα αναγκαία, κανείς δεν σχεδιάζει επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, ακόμη και τη ζωή του στη χώρα. Περιμένοντας τί θα συμβεί, μέρα με την ημέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης (που περνάει και για οικονομολόγος, πανάθεμά τον) προσπαθεί να μας παραμυθιάσει ότι η ασάφεια και το ακραίο πόκερ είναι "δημιουργικά παίγνια". Όμως κάθε πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει ότι ο φόβος, η αβεβαιότητα, η ασάφεια είναι καταστροφικά για την πραγματική Οικονομία,  την παραγωγή, τα χρηματοοικονομικά, το εμπόριο. Η ανασφάλεια είναι εκθετικός πολλαπλασιαστής των προβλημάτων, ενώ σκοτώνει τις ευκαιρίες. Οικονομία που πάει καλά, που δουλεύει, είναι η οικονομία που δεν ακούγεται. Ο πλούτος για όλους, οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνουν  σε χώρες που κυκλοφορούν κάθε μέρα αλλοπαρμένες στα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου. Αλλά σε χώρες που απουσιάζουν από αυτά (τουλάχιστον γι' αυτούς τους λόγους).

"Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αρχή των συζητήσεων προέβλεπε μεγάλο δημοσιονομικό εκτροχιασμό για φέτος, ενώ χθες οι Financial Times ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπός του, Π. Τόμσεν, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος................Ο στόχος του Μνημονίου για το 2015 προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Ακόμα, όμως, και εάν ο στόχος μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ οδηγεί στην ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 5 δισ. ευρώ." (http://www.kathimerini.gr/…/telesigrafo-dnt-se-a8hna-kai-ey…)

Όμως σε αυτό το σπιράλ της καταστροφής, μέτρα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ακόμη πιο βαριά, ειδικά αν αφορούν τα έσοδα και όχι τις δαπάνες. Όσο μικραίνει το ΑΕΠ, τόσο το βάρος τους θα γίνεται ακόμη πιο ασήκωτο και θα ανατροφοδοτεί την κρίση.

Είναι η κρίση η Ελληνική σαν το φιδάκι που παίζαμε παλιά. Περνάς σκάλες που σε ανεβάζουν και φιδάκια που σε κατεβάζουν καθώς πας από το 1 ως το 100. Αλλά εκεί κοντά στο τετραγωνάκι 95 υπάρχει κι ένα φιδάκι πονηρό, μακρύ και πεινασμένο, που όταν τη φέρεις την κακή ζαριά, αν μια γέφυρα πριν σε φέρει πονηρά κοντά στο τέλος και νομίζεις ότι την έπιασες την καλή, σε καταπίνει και σε γυρνάει στην αρχή κοντά. Και ίσως λίγο πιο κάτω καμιά φορά.

Σαν να μας έπιασαν κότσους άλλη μια φορά πατριώτη, μου φαίνεται. 

Το σπας ή δεν το σπας τώρα το παιχνίδι, μάγκα μου;

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment