Wednesday, May 6, 2015

Αλέπο


Share/Bookmark
Οι άμαχοι και οι πολίτες υφίστανται αδιανόητες βαρβαρότητες στο Αλέπο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μιλάει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Βομβαρδίζουν από ελικόπτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη  και εξίσου αρχαία πόλη της χώρας, με βόμβες-βαρέλια, γεμάτα με καύσιμα, εκρηκτικά και θραύσματα μετάλλου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που σκοτώνουν αδιακρίτως.

Οι στόχοι τους περιλαμβάνουν 14 αγορές, 12 κέντρα μετεπιβίβασης και μεταφορών, 23 τζαμιά, 17 νοσοκομεία και τρία σχολεία.

"Είδα παιδιά χωρίς κεφάλια, κομμάτια σωμάτων παντού, είναι όπως φανταζόμουν ότι μπορεί να μοιάζει η κόλαση", αφηγείται ένας εργάτης σε τοπική βιοτεχνία που βρέθηκε στα ερείπια μετά μια επίθεση στο al-Fardous το 2014.

Ο εμφύλιος στη διαιρεμένη πόλη ανάμεσα στο καθεστώς Άσαντ και την αντιπολίτευση συνεχίζεται από το 2012. Μνημεία έχουν χαθεί, η αρχαία αγορά του Αλέπο, ιστορικές συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί όπως και το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού και βιομηχανικού του κέντρου.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει πως υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στοχεύουν συνειδητά σε αμάχους και πολιτικούς στόχους και υπογραμμίζει ότι είναι έγκλημα να στοχεύεις συνειδητά σε όσους δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες.

"Η συστηματική αυτή επίθεση στους πολίτες στο Αλέπο θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας."

Και η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε όπλα που δεν είναι ακριβείας, όπως οβίδες και άλλα παρόμοια που αποκαλούνται κανόνια της κόλασης, προκαλώντας απώλειες στους πολίτες.

Το report στοιχειοθετεί επίσης εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων, συλλήψεις και απαγωγές αμάχων πολιτών και από την κυβέρνηση και από τους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Η Αμνηστία αναφέρει ότι οι διαδεδομένες ευρέως βαρβαρότητες έκαναν τη ζωή των κατοίκων του Αλέπο ανυπόφορη, με πολλούς να ψάχνουν ασφάλεια και να επιχειρούν να ζήσουν κάτω από τη γη.

Πολλά νοσοκομεία και σχολεία μεταφέρθηκαν σε υπόγεια καταφύγια.

Ένας κάτοικος του Αλέπο το περιγράφει σαν τον "κύκλο της κόλασης".Οι δρόμοι είναι γεμάτοι αίμα.

Πριν από έναν χρόνο ο ΟΗΕ εξέδωσε απόφαση καλώντας για τερματισμό της χρήσης των βομβών αυτών και της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποσχόμενος ότι θα υπήρχαν συνέπειες εάν η Κυβέρνηση δεν συμμορφωνόταν, είπε ο Philip Luther, Διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα η Διεθνής Κοινότητα έχει γυρίσει την πλάτη στους αμάχους παραμένοντας παγερά αδιάφορη σε μια μεγέθυνση της βίας σε μεγάλη κλίμακα, σε μια εξελισσόμενη ανθρώπινη τραγωδία που μεγαλώνει.

Η συνεχιζόμενη απραξία γίνεται αντιληπτή από τους αυτουργούς των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ως σήμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν ομήρους τους αμάχους του Αλέπο, ανενόχλητοι, χωρίς φόβο ότι θα το πληρώσουν.



Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος





No comments:

Post a Comment