Thursday, May 21, 2015

Τρελός ή βαλτός;


Share/Bookmark



"..βαριά σκιά ρίχνει το σόου του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος χθες απέφυγε να διαψεύσει ότι ηχογράφησε συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ επιμένει στο σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές έχουν απορρίψει την πρόταση για διπλό ΦΠΑ", αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 

Να αφήσουμε τα αστεία, και να δούμε την εικόνα που σταδιακά αποκαλύπτεται: 

Ο κύριος αυτός επιμένει σε κάτι που είναι καταφανώς αδύνατο οικονομικά και νομικά να εφαρμοστεί, διότι είναι αντίθετο στη φύση του φόρου (διαφορετικός ΦΠΑ για το ίδιο αγαθό ή υπηρεσία στην ίδια περιοχή), αλλάζει θέση και απόψεις κάθε δέκα λεπτά για οιοδήποτε θέμα ξεστομίζοντας καινοφανείς ανοησίες και απιθανότητες, κάνει κηρύγματα οικονομικών σε μερικούς από τους σοβαρότερους οικονομολόγους διεθνώς, γενικώς συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα εδώ και μήνες. Με δυο λόγια, κάνει ό,τι πιο εξοργιστικό για τους συνομιλητές του και εξευτελιστικό για την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της χώρας που εκπροσωπεί και των θεσμών που συμμετέχει. Αν ηχογράφησε συνεδρίαση του EUROGROUP, είναι πέρα από τα όρια ανοχής, για λόγους ευνόητους. 

Δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνωμοσίας. Είναι συνήθως το καταφύγιο για όσους αδυνατούν να δουν την αλήθεια, όπως τα λεφτά του Σώρρα, τα πετρέλαια του Αιγαίου, οι αποζημιώσεις των Περσικών πολέμων και πάει λέγοντας. 

Τι περισσότερο θα έκανε όμως κάποιος, αν συνειδητά ήθελε να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις κάθε φορά που φτάνουν σε ένα κρίσιμο σημείο; 

Το μόνο λογικό συμπέρασμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο κύριος αυτός είναι είτε τρελός είτε βαλτός. Τρίτο δεν υπάρχει. Χωρίς μάλιστα το ένα να αποκλείει το άλλο.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment