Wednesday, June 10, 2015

Το διπλό φιλελεύθερο μήνυμα


Share/Bookmark
Ενώ εμείς "διαπραγματευόμαστε αταλάντευτα" την ξεροκεφαλιά μας ... άλλοι μαθαίνουν να διαπραγματεύονται σκληρά αλλά να συμφωνούν και να συμβιβάζονται, αλλάζοντας σταδιακά και ίσως περισσότερο ουσιαστικά.

Οι Ciudadanos φαίνεται να επιβάλλουν σοβαρές αλλαγές στις δυο μεγάλες κοινότητες της χώρας όπου έγιναν ρυθμιστές, στην Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη, προκειμένου να συναινέσουν στην εκλογή των Προέδρων του Σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς, αντίστοιχα, που ήρθαν πρώτα. Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη, στην Ανδαλουσία, η κυρία Suzana Diaz, του σοσιαλιστικού κόμματος, αναγκάστηκε, προκειμένου να υπερψηφιστεί η εκλογή της, να υπογράψει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τις προκριματικές εκλογές και τις ανοιχτές λίστες, την αποπομπή κάθε στελέχους του σοσιαλιστικού κόμματος που ενδεχόμενα κατηγορηθεί για διαφθορά και την ανάληψη της αστικής ευθύνης από το κόμμα, τον περιορισμό της θητείας των εκλεγμένων μόνον για μία φορά, τη μείωση του συντελεστή του φόρου της περιφέρειας, ανάμεσα σε 70 ακόμη μέτρα.

Η δεύτερη, στη Μαδρίτη, η κυρία Cristina Cifuentes, του συντηρητικού κόμματος του Πρωθυπουργού Rajoy, αναγκάστηκε να καταπιεί τα ίδια πάνω κάτω. Να υπογράψει το σύμφωνο κατά της διαφθοράς, την αλλαγή του τοπικού εκλογικού νόμου. Κι ενώ σε καίρια θέματα οικονομικής πολιτικής δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές με την κυρία Cifuentes, η πίεση των φιλελεύθερων οδήγησε σε σημαντικές δεσμεύσεις σε βασικά θέματα κοινωνικής συνοχής και ελευθερίας και ταυτόχρονα ανάπτυξης. Αυτά που εγγυώνται μια κοινωνία που μπορεί να τολμά και να επενδύει στο μέλλον: τη δέσμευση για αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία στο μέσο επίπεδο των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά χωρίς και στις δύο περιπτώσεις να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Ίσως η στρατηγική αυτή αποδώσει ενόψει των εθνικών εκλογών. Ίσως και όχι. Πάντως το φιλελεύθερο μήνυμα, που δίνει προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης, τη διαφάνεια, την εμβάθυνση και το άνοιγμα της δημοκρατίας, την παραγωγική αλληλεγγύη, την υγεία των πολιτών και τη μαζική δημόσια επένδυση στην Παιδεία, που είναι επένδυση στο μέλλον της οικονομίας και της χώρας, φαίνεται σαφές. Και η συζήτηση έχει ανοίξει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


πηγή πληροφοριών:
Ciudadanos obliga a ceder al PP y al PSOE en Madrid y Andalucía
http://politica.elpais.com/…/actuali…/1433878987_167416.html



No comments:

Post a Comment