Wednesday, June 24, 2015

Ζήτω το ΔΝΤ!


Share/Bookmark
Φαίνεται πως οι "Θεσμοί" κατάλαβαν κάπως το κόλπο του "σερνόμαστε προς το σημείο δίχως γυρισμό".

Εισηγείται η βαθιά συντηρητική, αναχρονιστική και αντιλαϊκή κυβέρνησή μας μέτρα πρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων στις παραγωγικές δραστηριότητες 8 δις (ένα τεράστιο ποσό σε μια οικονομία με ΑΕΠ κάτι πάνω από 200 δις πλέον). Που οδηγούν σε παραπάνω ύφεση, μικρότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες κλειστές επιχειρήσεις, χιλιάδες άλλες που δεν θα γεννηθούν ποτέ, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερα ελλείμματα, πιο πολλή φτώχεια. Μέχρι που η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η ανάπτυξη, η προάσπιση της ευημερίας και της ειρήνης δεν θα έχει πλέον καμιά σημασία στα μάτια των απελπισμένων. Γιατί σε 6 μήνες από σήμερα, έναν χρόνο, με μια νέα προδιαγεγραμμένη αποτυχία χωρίς μεταρρυθμίσεις στο κράτος για καλύτερες υπηρεσίες και μείωση των αναιτιολόγητων, άδικων και αντιπαραγωγικών δαπανών του, εκεί θα είμαστε. Τελειωμένοι.

Τότε δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος από την κατάρρευση σε ένα σύνολο από βαλκανικά αλληλοσπαρασσόμενα φέουδα. Και ο τελευταίος συνταξιούχος (ακόμη και αυτός που έχει κάθε δίκιο) θα σβήσει όταν θα φύγει κι ο τελευταίος νέος κι ο τελευταίος μετανάστης να βρει την τύχη του αλλού, εγκαταλείποντας τη γη αυτή στην επικράτεια του Mad Max.

Στις σημερινές συνθήκες, με ανεργία πάνω από το 27% και τους μισούς εργαζόμενους του παραγωγικού τομέα απλήρωτους, κάθε ευρώ που συνεχίζει να μεταφέρεται από τους ανέργους που θέλουν να εργαστούν και δεν βρίσκουν δουλειά και τους εργαζόμενους σε παραγωγικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε λιγότερο παραγωγική ή απλώς άχρηστη δαπάνη (πέρα από την κοινωνική αλληλεγγύη, την Παιδεία και τις Δημόσιες Επενδύσεις) δεν είναι απλά σπατάλη. Είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Προμελετημένο.

Μια κοινωνία που αδυνατεί να μεταφέρει χρήμα, πόρους, εξουσία από αυτούς που έχουν περισσότερο συμφέρον στο παρελθόν σε αυτούς, τους νεώτερους, που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον στο μέλλον, για να το σχεδιάσουν, να δουλέψουν, να ρισκάρουν, να επενδύσουν τα όνειρά τους σε αυτό, είναι μια κοινωνία καταδικασμένη. Είναι μια χώρα ήδη νεκρή.

Αν είναι να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα τραβήξουμε, καλύτερα να το αποφασίσουμε τώρα. Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Τώρα που ακόμη είναι κάπως καθαρό το μυαλό (όσο είναι) και δεν έχει θολώσει εντελώς από την πραγματική πείνα και την αληθινή βία. Να ανοίξουμε τη συζήτηση, που τόσον καιρό προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του εξηγώντας τις συνέπειες των προτάσεών του. Επώνυμα. Ονομαστικά. Με υπογραφή. Και τη φάτσα του από κάτω. Για την ιστορία και τη δικαιοσύνη.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος


Βλέπε σχετικά
- Είναι καλό να συμφωνήσουμε;
http://www.athensvoice.gr/…/πολι…/είναι-καλό-να-συμφωνήσουμε
και
- Μη φάμε... να περιμένουμε!
http://katoptra.blogspot.gr/2015/06/blog-post_23.html



Εικόνα: I.Aivazovskiy, "Brig Mercury is Meeting the Russian Squadron after the Victory over Two Turkish Ships", 1848



No comments:

Post a Comment