Sunday, June 14, 2015

Και μετά τι;


Share/Bookmark
Και μετά περιμένει κανείς πως θα ανοίξει ή θα επενδύσει κανένας σε μία (1) εταιρεία στην Ελλάδα; Ψάχνουν για θύματα ή ηλίθιους;

Σε όλο τον κόσμο οι Ανώνυμες Εταιρείες διαφέρουν από τις ΕΠΕ και ΟΕ ως προς το ότι οι μέτοχοί τους δεν ευθύνονται για τα χρέη της εταιρείας με την προσωπική τους περιουσία αλλά ΜΟΝΟ με το κεφάλαιο που τους αντιστοιχεί. Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερα όρια κεφαλαίου, διαφορετικές λογιστικές υποχρεώσεις κ.λπ. Ευθύνη για τις οφειλές έχει το νομικό πρόσωπο ως προς το σύνολο της περιουσίας του, όπως και οι ασκούντες τη Διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Με τον νέο νόμο (ειρωνικά αποκαλούμενο νόμο για την "επανεκκίνηση της οικονομίας") του Μαρτίου 2015, ακόμη και οι μέτοχοι μειοψηφίας των ΑΕ ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για χρέη της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Μα είναι τρελοί; Ποιο επενδυτικό fund, ποιος ιδιώτης θα βάλει χρήματα αγοράζοντας μετοχές μιας Ελληνικής ΑΕ ακόμη και ως μέτοχος μειοψηφίας, που δεν συμμετέχει στις αποφάσεις, υπ' αυτούς τους όρους; Για να αυξηθεί το ΑΕΠ, τα έσοδα του κράτους και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα πάει φυλακή για απιστία απέναντι στον οργανισμό τα χρήματα του οποίου διαχειρίζεται.

Ψάχνουν για θύματα ή ηλίθιους; Ή απλώς νομίζουν ότι θα τα πάρουν από όσους έτυχε να έχουν ένα ποσοστό σε επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη στη χώρα επειδή δεν βγαίνουν, το επιχειρηματικό περιβάλλον καταρρέει και η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική; Και μετά; Μετά τι;

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος





 Εικόνα: Ο Μοναχός Δίχως Πρόσωπο (The Faceless Monk), που μου εξιστορεί κατά καιρούς τα μελλούμενα και τις σοφίες του Θεού. Στον δρόμο για την Αγιοσύνη μάς ποστάρει κατά καιρούς τα μαντάτα του Κυρίου και τις βουλές του. Πού θα πάει, θα αγιάσει κι αυτός κάποτε.





No comments:

Post a Comment