Tuesday, June 16, 2015

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων


Share/Bookmark
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μοιάζουν πλέον αναπόφευκτοι. Είτε σε περίπτωση συμφωνίας είτε σε περίπτωση κατάρρευσης. Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να τους φορτώσει στους δανειστές.

Σε μια οικονομία βαθιά ενσωματωμένη στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και εμπορίου θα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Σε αντίθεση με τις παπαριές που έγραψε ο κύριος αυτός στους FT, ίσως σε ένα από τα λίγα άρθρα των FT χωρίς στοιχεία, η Ελληνική οικονομία εξαρτά πολύ περισσότερο από άλλες Ευρωπαϊκές την παραγωγή της (τουρισμός, βιοτεχνία, αγροτοδιατροφή, βιομηχανία) από τις εισαγωγές καφαλαιουχικών αγαθών, μηχανημάτων και πρώτων υλών, καταναλωτικά αγαθά, πετρέλαιο, που οι περιορισμοί θα πλήξουν. Ακόμη και η διατροφή των Ελλήνων και αυτή των επισκεπτών τους από τους οποίους εισπράττουν χρήματα και προστιθέμενη αξία, σε προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα, οι φακές,ο καφές και πάρα πολλά άλλα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, Ενώ και η ντόπια παραγωγή τους εξαρτάται από την εισαγωγή μηχανημάτων, πετρελαίου, πρώτων υλών.

Επιχειρήσεις που δεν έχουν έδρα ή δραστηριότητες στο εξωτερικό θα υποστούν σημαντικό πλήγμα και απώλεια ανταγωνιστικότητας. Άλλες θα κλείσουν. Μιας κάποιας μορφής μαύρη αγορά θα αναπτυχθεί. Είτε χρηματοοικονομική, είτε αγαθών, είτε και τα δυο.

Σε περίπτωση συντεταγμένης επιβολής του μέτρου εντός ευρώ στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, οι επιπτώσεις θα είναι ελεγχόμενες και αναστρέψιμες σε βάθος 3-4 χρόνων, καθώς θα υπάρξει χρηματοδότηση τουλάχιστον στο πλαίσιο της ανάγκης εισαγωγής των παραγωγικών αγαθών. Σε περίπτωση που το μέτρο έλθει ως αποτέλεσμα της ανάγκης (διακοπή στήριξης τραπεζών από τον ELA και άρση της εγγύησης των καταθέσεων) και ληφθεί αναγκαστικά από την Ελληνική πλευρά υπό την πίεση της κατάστασης, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, επικίνδυνα και απρόβλεπτα.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ που φτάσαμε ίσως είναι καλή επένδυση το γεγονός πως η κυβέρνηση τούτη διατηρεί δεσμούς με τους εκπροσώπους του Πανάγαθου επί γης. Μήπως και μεσολαβήσουν, έστω προς ίδιο συμφέρον.

Αν και προσωπικά νομίζω ότι ο Μεγαλοδύναμος, αν υπάρχει, άλλους, πιο ειλικρινείς, ακούει περισσότερο, έστω κι αν Τον αμφισβητούν ενίοτε.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment